GASK dál nese pochodeň, kterou zapálili už jezuité

29. duben 2012
Po Česku

Dlouhé desítky let chodili zájemci o historii a kulturu kolem této budovy a litovali, že nemůže sloužit nějakým lepším účelům, než aby v ní byl sklad. O jaké budově je řeč? O někdejší jezuitské koleji stojící v Kutné Hoře hned vedle chlouby české gotiky, tedy chrámu svaté Barbory. Dnes se pomalu dokončuje její rekonstrukce a slouží výtvarnému umění. Sídlí v ní Galerie Středočeského kraje, ale najdete tu i ledacos dalšího.

Víte, proč kutnohorská jezuitská kolej vypadala v 17. století jinak než dnes? A jak se na její stěny dostaly malby typické pro socialistický realismus? Také to jste zjistili v sobotním výletu Po Česku.

„Nacházíme se v přízemí. Je tu pokladna spojená s obchodem, kde je bohatá produkce knih o výtvarném umění. Je tu také design shop. Máme zde i mini galerii, které říkáme ‚white box‘ – je to malá místnost, kde vystavujeme současný design,“ ukazuje kurátorka stálé sbírky Galerie Středočeského kraje Adriana Primusová.

Nahlížíme do dětského koutku. Do našeho rozhovoru stále proniká čilý stavební ruch. Opravuje se totiž ještě severní křídlo, v němž budou nejen výstavní, ale i konferenční prostory. Co se týče těch výstavních, jsou opravdu úctyhodné – tři tisíce metrů čtverečních.

Opravená Jezuitská kolej, kde má své expozice Galerie Středočeského kraje

„Dalo by se říci, že osud navázal na původní poslání této budovy, tedy jezuitské koleje. Jezuitský řád totiž byl zaměřen na vzdělanost a na podporu výtvarného umění. Tím, že tu dnes působí Galerie Středočeského kraje, navazujeme na to, čemu budova původně sloužila,“ soudí kurátorka.

Doslova na každém kroku zde dochází ke spojení historických interiérů a moderního designu. „Design byl svěřen architektovi Miroslavu Vavřinovi. Navrhl design shop a upravil prostory na chodbách včetně nápisů,“ dozvídám se.

Původní Galerie Středočeského kraje vznikla v 60. letech minulého století. Mívala výstavní prostory v Praze a třeba i v Nelahozevsi, na což si už dnes vzpomenou jen pamětníci. Po roce 1989 byla přejmenována na České muzeum výtvarných umění, ale v roce 2009 si opět dala do názvu Středočeský kraj, a to jako Galerie Středočeského kraje.

Na rozdíl od názvu se moc neměnilo zaměření galerie, a to na umění 20. a teď už i 21. století. Celkem je ve sbírkách galerie víc než sedm tisíc děl. Stálá expozice otevřená předloni má název Sbírka 1, 2, 3.

02097039.jpeg

„Koncepce je založena na jednotlivých akvizičních obdobích. Právě se nacházíme v prvním akvizičním období. Jde o věci, které se do galerie dostaly v 60. letech,“ říká Adriana Primusová.

Dál jsou nákupy z dalších desetiletí. Uvidíte tu díla Mikuláše Medka, Emila Filly, Františka Muziky a dalších mistrů. Ale i příznivci starého umění si přijdou v GASK na své. Vystavují tu hezkou kolekci obrazů českých mistrů 19. století, příležitostně je tady k vidění slavná středověká Kutnohorská iluminace a velkým zážitkem je také návštěva původního barokního refektáře ve středním křídle, který je dílem slavného Kiliána Ignáce Dientzenhofera.

„Na stropě vidíme nástěnné malby, které se vztahují k jezuitské koleji a také k chrámu, na který se díváme z okna. Všechny malby jsou oslavou sv. Barbory. Na jedné z nich můžeme vidět i jezuitskou kolej, jak vypadala v 17. století,“ uzavírá kurátorka.


Zobrazit Kutnou Horu na větší mapě

Spustit audio