V Polici nad Metují mají i Zlatou uličku. Papírovou

19. srpen 2012
Po Česku

Vyhledáváte muzea, kde si můžete exponáty nejen prohlížet, ale také se nějak aktivně do prohlídky zapojit? Jestli je tomu tak, máme pro vás tip na výlet. Zajeďte do muzea, které je plné papírových modelů.

Z papíru se dá vytvořit téměř vše – domy, kostely, majáky, ale také třeba motorky nebo postavy ze sci-fi filmů. Nevěříte? Vraťte se s námi k sobotnímu výletu Po Česku.

„Když autor vytvoří vystřihovánku, tak si ji sám musí slepit, aby viděl, jestli je všechno tak, jak má být, mohl napsat popis a podobně. Autorské modely tu samozřejmě máme. Nejzajímavější je asi Pražský hrad,“ ukazuje Josef Hejnyš, vedoucí Muzea papírových modelů v Polici nad Metují.

„Právě Pražský hrad je autorský model pana Vyškovského, který ho narýsoval a sestavil dohromady. Proto máte možnost prohlédnout si hrad z pozice, z níž ho obvykle nevidíte,“ zdůrazňuje Josef Hejnyš.

Tedy shora. Navíc můžete vidět, jak pracují autoři modelů, tedy modeláři, kteří se nespokojí s nákupem modelu a jeho pečlivým lepením. Kolik času asi zabere sestavení těch nejpracnějších modelů?

„Stovky až tisíce hodin. Nikdo z modelářů vám neřekne, kolik času s výrobou skutečně strávil. Ne, že by nechtěli. Jednoduše hodiny nepočítají. Někteří se dopočítali tisíce hodin a poté už čas přestali sledovat,“ nastiňuje Josef Hejnyš.

Součástí expozice jsou také modely lodí a majáků

A co všechno se dá vystřihovat? Všechno. Takto jednoznačnou odpověď vám dá návštěva Muzea papírových modelů. Z papíru jsou tu angličáci, vojenská technika, lokomotivy, závodní vozy formule 1, lodě, majáky, tanky, letadla a další vojenská technika. Vše pěkně tematicky rozděleno v jednotlivých vitrínách.

„Právě jsme u vitríny s kosmickou technikou,“ pokračuje v prohlídce muzea Josef Hejnyš. „Najdete tu i postavy ze sci-fi filmů a počítačových her. Vedle máme zbraně.“

To, že jde z papíru vytvarovat i krásná ženská postava, vás možná překvapí. Papírové modely architektury však zná asi každý z nás.

„Architektura nabízí zajímavé možnosti, protože vedle sebe můžete vidět Diův chrám, horský kostel, baziliku svatého Petra v Římě. O kousek dál si můžete prohlédnout také kostel Nanebevzetí Panny Marie z Poštorné.

V muzeu si můžou slepit svůj model také návštěvníci

Ovšem v Muzeu papírových modelů si můžete i sednout, vystřihovat a slepovat. „Tady si můžete prohlédnout, jak se architektura vyvíjela na různých místech a v různých obdobích,“ vysvětluje Josef Hejnyš a připomíná, že každý, kdo chce, si může slepit malý model.

„Musí být jednoduchý, aby se dal za krátkou dobu stihnout. Už tu máme slepenou asi čtyři metry dlouhou řadu malých domečků od návštěvníků. Snad se nám podaří do konce roku dosáhnout až na konec místnosti,“ doufá.


Zobrazit polohu Muzea papírových modelů v Polici nad Metují na větší mapě

Spustit audio