Muzejní kukátko návštěvníky vrací do dob odsunu

9. září 2012
Po Česku

Sedm století života v albeřickém údolí na východě Krkonoš přibližuje Muzeum Vápenka v Horních Albeřicích. Jeho expozice má název Příběh Albeřic a Lysečin. A je to opravdu zajímavý turistický cíl.

Víte, jak historická vápenka fungovala? V čem je unikátní její konstrukce a čím jsou spojeny její díly? Také to jste se dozvěděli v rámci sobotního výletu Po Česku.

„Všechno souvisí se vším. Když postupujete po panelech, všimnete si, že odkazy z jednotlivých krátkých příběhů, které tu jsou, jsou odkazy na další místa,“ ukazuje mi Pavel Klimeš z infocentra Veselý výlet v Temném Dole, který je spoluautorem expozice v Muzeu Vápenka.

„Vybrali jsme několik typových jmen osadníků – například Hoffman – a jejich příběhy rozvíjíme na jednotlivých obrázcích,“ popisuje můj průvodce.

Díky jednotlivým příběhům se návštěvník dozvídá, jak šly albeřickým údolím dějiny, jak se tu hospodařilo a jaká příroda je tu v okolí. Na jednotlivých panelech pak uvidí 143 převážně dobových fotografií, z nichž většina nebyla nikdy předtím publikovaná.

S pomocí pamětníků se autorům během let povedlo pojmenovat zachycené lidi a spojit je s konkrétními událostmi. A nevyhýbají se ani nepříjemným skutečnostem z naší historie, jako je třeba odsun Němců po 2. světové válce. Vždyť tento kout naší vlasti byl osídlen právě německy mluvícím obyvatelstvem.

V expozici nechybí ani dobové fotografie

„Novodobá historie albeřického údolí začíná v roce 1945, kdy odsud byli vyhnáni všichni německy mluvící obyvatelé. Přišli sem noví osadníci. Bylo to jen velmi málo lidí, kteří se tu chtěli usadit. Vyprázdněné údolí se stovkami chalup nakonec obydlili chalupáři,“ říká Pavel Klimeš.

Muzeum Vápenka v Horních Albeřicích si každý návštěvník prohlíží sám, bez průvodců. Klíče je třeba vyzvednout v infocentru Veselý výlet v Temném Dole, které muzeum ve staré vápence spravuje. Tam zájemce dostane i ledacos navíc.

Interaktivní mapu si užijí nejen děti, ale i dospělí

„Josef Střihavka zanechal zápisky, které popisují dramatické okamžiky, které prožil se svou německy mluvící manželkou. Protože to považujeme za soukromé, jsou jeho vzpomínky schovány do kukátek. Součástí klíče, který návštěvník dostane, je i malá LED baterka. Díky ní si může přečíst privátní texty, které vyprávějí Střihavkův příběh,“ dozvídám se.

Takových příběhů je tu víc. Navíc ve čtyřech jazycích – češtině, němčině, angličtině a polštině. A ještě něco: nudit se s vámi v Muzeu Vápenka nebudou ani vaše děti. Pro ně jsou tu nachystané interaktivní hry. Pochopitelně o albeřickém údolí.


Zobrazit polohu Muzea Vápenka na větší mapě

Spustit audio