Ve Vrchlabí stojí tři králové hned vedle krkonošské chalupy

4. listopad 2012
Po Česku

Jestli jste chalupáři a máte rádi nostalgii starých gruntů, chaloupek našich prapradědečků nebo mlýnů a far, tak se vám náš dnešní tip na výlet bude jistě líbit. Zavedeme vás na Kostelní náměstí ve Vrchlabí, které zdobí čtyři historické domky, které spravuje místní pobočka Krkonošského muzea.

Víte, proč se vrchlabské štítové domky podobají třem mušketýrům? A jak dějiny Vrchlabí ovlivnil panovník Ferdinand I.? Zjistili jste to v sobotním výletu Po Česku.

„Vidíme tu imitaci typické krkonošské světničky,“ ukazuje mi etnolog Libor Dušek a hned dodává: „Jedná se o světničku velice bohatou. Chtěli jsme tu prezentovat pokud možno všechno: nacházejí se tu lavice, kamna, tkalcovský stav i různé další druhy nábytku.“

K vybavení takové světnice vedle stolu a lavice, nad kterou ve svatém koutku viseli světci vyvedení jako podmalby na skle, patřily ještě truhla nebo skříň. A tady v Podkrkonoší byl tradiční lidový nábytek opravdu bohatě zdobený.

„Typický krkonošský lidový nábytek dosáhl rozkvětu v polovině 19. století. Je podobný lidovému nábytku v rámci celých Čech, ale je pro něj typická modrá barva a takzvaný mramorový dekor. Vidíme i motivy květin a stylizované architektury – ty jsou pro český lidový nábytek typické,“ říká můj průvodce.

V Krkonošském muzeu se dozvíte leccos o tom, jak žili lidé v Podkrkonoší

Právě takových kousků mají muzejníci v další místnosti expozice hned několik. A parádních! V historických domcích může návštěvník nahlédnout také do dílen ševce, sedláře nebo truhláře.

Je tu možné vidět i to, jak se vyráběly figurky patrona Krkonoš Krakonoše neboli Rýbrcoula, jehož tradice sahá až do 16. století. A před blížícími se Vánocemi návštěvník jistě ocení i sbírku betlémů s různými kuriozitami.

„Výjimkou není ani to, že v jedné části betléma vidíme blízkovýchodní stylizaci, zatímco na druhé části stojí typická krkonošská chalupa. Vedle tří králů se tak může prohánět srnka,“ upozorňuje Libor Dušek.

Slyšeli jste, co to je takzvaný otevřený depozitář? Na první poslech to nejde dohromady, ale de facto se to docela rýmuje. Jedná se o jakousi velikou skříň s mnoha šuplíky. Když je vytáhnete, zjistíte, že to jsou zasklené bedýnky, ve kterých je spousta exponátů. V tomto případě lidový textil a různé předměty na jeho výrobu. Vřetena, soukadla nebo vzorníky.

Takhle vypadala stavba čtvrtého domku na Kostelním náměstí ve Vrchlabí

„Největší perlou v této místnosti je pohyblivá přadlácká světnička – vidíme tu veškeré činnosti, jež se v přadlácké dílně děly,“ říká Libor Dušek.

„Vrchlabský kutil Antonín Pokorný tento pohyblivý model navíc upravil tak, že když na něj hodíme korunu, začne se hýbat,“ ukazuje.


Zobrazit polohu Vrchlabí na větší mapě

Spustit audio