Místo Prahy se kolébkou českého lyžování stala Jilemnice

17. listopad 2012
Po Česku

Lyžujete rádi? A zajímali jste se někdy o historii tohoto populárního sportu? Pokud jste alespoň na jednu z těchto otázek odpověděli ano, pak je Krkonošské muzeum v Jilemnici tím pravým místem pro vás.

„Vstoupili jsme do budovy bývalého pivovaru. Sál, v němž se nacházíme, má asi 300 metrů čtverečních. V letech 1896 až 1897 ho nechal opravit Jan Nepomuk, hrabě Harrach,“ začíná svůj výklad vedoucí Krkonošského muzea v Jilemnici Jan Luštinec.

„Jsou tu krásné litinové sloupy a spousta nýtů. Ilustruje to tehdejší dobovou atmosféru,“ dodává.

Mluví o atmosféře let „fin de siècle“, tedy konce století, kdy pánové chodili s cylindry a hůlkami a dáma nemohla na ulici vyjít bez klobouku a rukavic. Právě tehdy se v Čechách objevily první lyže, jak připomíná zdejší expozice.

„Počátky lyžování jsou neodmyslitelně svázány s Prahou a s rokem 1887. Praha však přece jen nenabízí ideální podmínky. Lyžování tam nikdy nebylo potřebou, ale sportem. Po pěti letech, kdy hrabě Jan přivezl první lyže sem, bylo v Praze 12 organizovaných lyžařů,“ upozorňuje Jan Luštinec.

Hrabě Harrach tehdy přivezl lyže z výstavy v norské Kristiánii, dnešním Oslu, pro své lesníky. Jakmile se toto sportovní náčiní dostalo do Krkonoš, začal jeho obrovský rozmach.

Zasloužil se o něj i Jan Buchar, učitel z nedalekých Dolních Štěpanic. Ten výuku lyžování – tehdy pochopitelně s jednou tyčkou – zavedl do školní výuky.

Historie lyžování u nás vede přímo do Jilemnice

Na výstavě můžete vidět nejstarší fotografii s lyžaři z Krkonoš (z února roku 1893), medaile a diplomy z prvních závodů konaných roku 1895 i připomínku známé tragédie Hanče a Vrbaty v roce 1913.

„Máme tu několik medailí, diplomů, fotografií, ale i telegramů s kondolencemi z mnoha míst Evropy,“ ukazuje můj průvodce. Jak připomíná, nová expozice v jilemnickém muzeu sleduje historii lyžování v Čechách a později v Československu až do roku 1938.

„Naši lyžaři byli známí už v té době. Československo bylo považováno za středoevropskou lyžařskou velmoc. Málo lidí kupříkladu ví, že první zimní olympiáda se vyvinula z týdne zimních sportů, a to na popud Josefa Rösslera-Ořovského,“ upozorňuje Jan Luštinec.

A tak jsme my, Češi, stáli u zrodu prvních zimních olympijských her. Stejně tak z Prahy vzešel podnět k založení FIS, tedy Mezinárodní lyžařské federace.

Zajímá vás, jak všestrannou osobností byl Jan Harrach? A do jaké míry je vybavení jeho pokoje v rámci zdejší expozice autentické? Dozvíte se to v nedělním výletu Po Česku.


Zobrazit Krkonošské muzeum v Jilemnici na větší mapě

Spustit audio