Jakub Jan Ryba: idealista, který složil největší vánoční hit

1. prosinec 2012
Po Česku

Vypravte se s námi po stopách Jakuba Jana Ryby, autora nejslavnější vánoční skladby u nás, tedy České mše vánoční! Míříme do Rožmitálu pod Třemšínem na Příbramsku.

Vstupuji do expozice Jakuba Jana Ryby a jeho České mše vánoční v Podbrdském muzeu. Toto místo by neměl minout nikdo, kdo se – podobně jako já – vydá po Rybových stopách.

V jeho novém památníku, který vznikl teprve před dvěma lety, se dozví o slavném skladateli všechno důležité. Navíc za doprovodu Rybovy geniální hudby.

Jakub Jan Ryba se narodil v roce 1765 jako dítě učitele v Přešticích. Jeho tatínek byl také hudebník. Rybovo dětství bylo velice šťastné a spokojené, učil se pod dozorem svého otce. Později napsal, že se doma naučil více než ve škole,“ vypráví mi Ivana Hoyerová ze Společnosti Jakuba Jana Ryby.

Přidává povídání o nejšťastnějším životním období slavného skladatele, tedy o jeho studiích na piaristickém gymnáziu v Praze. Právě tam za své přijal moderní osvícenecké názory té doby. Do Rožmitálu přišel roku 1788 jako 23letý mladý muž s mnoha ideály a plány.

„Chtěl, aby výchova a vzdělání ve školy byly dostupné všem bez rozdílu. Přestože byla povinná školní docházka zavedena už dříve, na venkově se nedodržovala. Ryba byl přesvědčen o tom, že děti vzdělání k životu potřebují,“ upozorňuje Ivana Hoyerová.

Na zkostnatělém českém venkově však se svými názory velice často narážel. Ryba byl velmi svědomitý a pilný, a to nejen jako učitel, o čemž svědčí jeho vzorně vedené učitelské deníky, které v Podbrdském muzeu uvidíte, ale i jeho nesmírně rozsáhlé hudební dílo. To není ani zdaleka tvořeno jen Českou mší vánoční.

Autoři expozice pátrali i po Rybových rodinných příslušnících

V Rožmitálu Jakub Jan Ryba prožil nejdelší část svého života. Našel tu i svou životní partnerku.

„Byla jí Anna Laglerová pocházející z rožmitálského zámku. Byla dcerou rožmitálského purkrabího. Oženil se s ní v roce 1790. Založili velmi početnou rodinu – narodilo se jim 13 dětí, sedm z nich však zemřelo,“ popisuje má průvodkyně.

Autoři expozice v Podbrdském muzeu si pátrání po potomcích Jakuba Jana Ryby samozřejmě nemohli nechat ujít. „Můžete se tu podívat na portréty Rybova nejstaršího syna Josefa Arnošta a jeho manželky Rozálie,“ ukazuje Ivana Hoyerová.

„Josef Arnošt Ryba byl skutečně pozoruhodnou osobností,“ upozorňuje. „Byl očním lékařem, který založil českou oftalmologii. Dva roky byl děkanem lékařské fakulty. Pro nás je podstatné, že byl prvním z Rybova rodu, o němž víme, jak vypadal.“

V Rybově památníku v Podbrdském muzeu se dozvíte i to, že dnes je jeho nejstarším žijícím potomkem paní Alena Novotná z Prahy, která je jeho prapravnučkou.

Víte, kde poprvé veřejně zazněla dnes už notoricky známá Česká mše vánoční? A proč nakonec Rybův život skončil tragicky? Vydejte se s námi na nedělní výlet Po Česku.


Zobrazit místa spojená s Jakubem Janem Rybou na větší mapě

Spustit audio