Unikátní čistírna posloužila Praze i Tomu Cruiseovi

19. leden 2013
Po Česku

Opět vás zveme na víkendový výlet Po Česku. Naším cílem tentokrát nebude žádný hrad, zámek, muzeum ani galerie. Zavedeme vás do Staré čistírny odpadních vod v Praze-Bubenči, kterou si zájemci o techniku a historii mohou už pár let prohlédnout. A stojí to za to!

Jsem v obrovské cihlami vyzděné podzemní místnosti, do které byly kdysi přiváděny veškeré odpadní vody z takzvané Velké Prahy. Docela dobře by se tu mohl odehrávat některý z příběhů Sherlocka Holmese.

Sleduji film z roku 1943, který tu promítají. A společně se mnou i Šárka Jiroušková z obecně prospěšné společnosti Stará čistírna, na slovo vzatá odbornice na průmyslovou architekturu.

„Čistírna odpadních vod v Praze-Bubenči byla postavena v letech 1901 až 1906, a to jako poslední článek systematické stokové sítě v Praze. Slovo ‚systematické‘ říkám záměrně. Do té doby totiž všechny splašky odtékaly do Vltavy,“ popisuje Šárka Jiroušková.

Budova a především její podzemní prostory nezapřou anglickou inspiraci. Připomínají třeba Bílkovu vilu nebo Zemskou porodnici v Praze. A jak se záhy dozvídám, není to náhoda.

„Projektantem byl William Heerlein Lindley, stavební rada z Frankfurtu britského původu. Specializoval se na projektování vodárenských soustav a stokových sítí,“ říká má průvodkyně.

Byl to, jak doba žádala, velmi pečlivý člověk. Tak třeba cihly, z nichž je objekt vystavěn, sám navrhl a nechával je vyrábět v cihelnách, které si osobně obešel. A hlavně našemu hlavnímu městu postavil opravdu moderní čistírnu.

Stará čistírna odpadních vod v Praze

„Praha tímto způsobem čištění odpadních vod předběhla ostatní města na našem území přibližně o 40 let,“ upozorňuje Šárka Jiroušková.

Denně čistírnou v Bubenči proteklo 120 miliónů litrů vody a zachytilo se tam až 25 vagónů nečistot. Víte, co se s těmito kaly dělalo? Možná vás to překvapí.

„Vozily se zemědělcům k hnojení. V letním období rovnou, v zimě se ukládaly do kalojemů, které se nacházely na Císařském ostrově. K tomuto účelu sloužily i kalové studny,“ podotýká má průvodkyně.

Kaly se vozily na takzvaných kalových lodích. I proto byla Stará čistírna postavena v Bubenči na břehu Vltavy. Mimochodem, díky její jedinečně zachovalé architektuře se v ní natáčela spousta filmů. Aspoň některé vypočítává Šárka Jiroušková.

„Jmenovala bych například Šakalí léta nebo Ameriku. Vznikají tu pohádky i reklamy. A Tom Cruise tu natáčel nejnovější díl Mission: Impossible,“ uzavírá.

Bubenečská čistírna je bezesporu výjimečným architektonickým dílem. Zajímali jste se však někdy o to, jak takové čištění odpadních vod vlastně vypadá? A co kdybychom vám řekli, že voda ze Staré čistírny dříve putovala přímo do Vltavy? Neděste se a čtěte dál. Na pravou míru vše uvedeme v rámci nedělního výletu Po Česku.


Zobrazit Starou čistírnu odpadních vod v Praze-Bubenči na větší mapě

Spustit audio