Za pozitivní energií se vydejte na Slezskoostravský hrad

23. březen 2013
Po Česku

Co takhle zajet na Slezskoostravský hrad, který najdete na soutoku Ostravice a Lučiny? Mezi jeho zdmi si můžete odpočinout nebo třeba navštívit expozici věnovanou čarodějnicím a loupeživému rytíři.

„První písemná zmínka o Slezskoostravském hradu pochází z roku 1297,“ vypráví můj průvodce po této památce Karel Burda. „Šlo o tvrz, která tvořila hranici mezi Moravou a Těšínským knížectvím,“ pokračuje ve výkladu.

Čtěte také

Tento hrad v 17. století přestavěli na zámek Sedlničtí z Choltic a tím slavná historie panského sídla končí. Na Ostravsku se začalo těžit uhlí, zámek přestal sloužit jako sídlo vrchnosti a uhlobaron Franz Josef Wilczek ho využil jako hospodářské zázemí pro své šachty.

Tehdy se stala zvláštní věc. „Hrad poklesl vlivem dolování asi o 14 metrů. Místo, na kterém stojíme, bylo původně o 14 metrů výš,“ vysvětluje Karel Burda. „Celý hrad je na skalnatém hříbku. Když pod hradem rabovali, přestože se to nemělo, budova klesala,“ uvádí.

První písemná zmínka o Slezskoostravském hradu pochází z roku 1297

Hrad si sám řekne, co chce

Záchrana Slezskoostravského hradu přišla za minutu dvanáct. Zasloužilo se o ni město Ostrava, společnost Ostravské výstavy a její šéf Karel Burda. „Místo má pěkného ducha. Můžete sem během letního odpoledne přijít a sednout si. Je tu krásné ticho. Navíc sám hrad si řekne, co chce,“ uvažuje.

Karel Burda uměl naslouchat. Původní profesí je totiž projektant, a tak rekonstrukce nebyla ani drahá – přišla na několik desítek miliónů korun. „S rekonstrukcí hradu jsme začali 5. ledna 2004 a v polovině května téhož roku jsme ho slavnostně otevřeli. Za pět měsíců byl v provozu,“ popisuje.

Dnes si tu návštěvník může prohlédnout původní středověkou věž s expozicí, ve které se seznámí nejen s historií sídla, ale i se zdejším strašidlem, loupeživým rytířem Xaverem Yáchymem Zahozencem. Ten měl podle legendy osm žen a 23 dětí. Věřte nevěřte.

Patronka Slezska i unikátní článkový řetěz

„Jsme v budově, které říkáme pevnost. Kdysi to býval zámecký dům, palác, ale když jsme ho přebírali, byl v dezolátním stavu. Proto jsme ho také přejmenovali na pevnost,“ vysvětluje Karel Burda.

Hrad prošel rekonstrukcí, která trvala pouhých pět měsíců

V majestátní budově z opracovaných kamenů, která se tyčí uprostřed prostorného nádvoří, je kovárna, mučírna, expozice o útrpném právu, výstava o ostravských čarodějnicích, svatební síň i kaple se sochou svaté Hedviky, patronky Slezska.

Čtěte také

„Když tu byli lidé zabývající se paranormálními jevy, šli za sochu, kde našli velmi silné energetické místo, tok pozitivní energie,“ zmiňuje Karel Burda. Kromě pozitivní energie vás na Slezskoostravském hradě může zaujmout třeba nejdelší článkový řetěz z jednoho kusu dřeva.


Zobrazit Slezskoostravský hrad na větší mapě

Spustit audio