1492 – číslo, které spojilo aulu Gong, Praděd a objevení Ameriky

5. říjen 2013
Po Česku

Tentokrát vás čeká netypický výlet. Nepozveme vás na hrad ani zámek, naším cílem nebude muzeum nebo lidová stavba. Kam vyrazíme? Do bývalého plynojemu, ze kterého vznikla multifunkční hala. Dnes se v ní konají koncerty a divadelní představení.

Multifunkční aula Gong uprostřed strojírenských Vítkovic je krásná i provokativní zároveň. Zčásti upomíná na někdejší průmyslové určení, ale prosklené průčelí dává cosi tušit o jejím novém životě.

Moje průvodkyně, kterou je Zuzana Mánková z marketingu sdružení Dolní oblast Vítkovice, mě už čeká. „Nacházíme se ve vstupní hale Multifunkční auly Gong, což je někdejší plynojem, který byl postavený v roce 1924 a až do roku 1998 sloužil k jímání vyčištěného vysokopecního plynu,“ popisuje.

Čtěte také

Tovární provoz se začal měnit podle projektu známého architekta Josefa Pleskota. Byl to právě on, kdo z iniciativy podnikatele Jana Světlíka, majitele strojírenských Vítkovic, začal realizovat originální vizi.

Výhled z vysoké pece

Na prvním koncertu zahrál Jaromír Nohavica

„Zvon plynojemu byl zvednut do své původní výšky, tedy o 1492 centimetrů. Dolní oblast Vítkovice, Praděd a objevení Ameriky spojilo jediné číslo,“ zdůrazňuje Zuzana Mánková s tím, že šlo o náročnou operaci. „Zvon se zvedal po centimetrech ve dne v noci, a to po dobu 14 dnů,“ dodává.

S reaktivací plynojemu se začalo v březnu 2011. Následovala vestavba kulturního stánku. A už v květnu 2012 hostil plynojem, tedy hala Gong, první akci – koncert moravskoslezského barda Jaromíra Nohavici. Tehdy poprvé přišli návštěvníci do obřího vestibulu s moderní recepcí a šatnou, ale také s několika původními prvky.

„Stojíme na původním dnu plynojemu, které je z roku 1924. Když se po něm projdete, občas se zhoupnete, což je dáno faktem, že jde o původní dno. Josef Pleskot říká, že se procházíme po zážitkové podlaze,“ ukazuje Zuzana Mánková.

Z hlavního sálu zahlédnete vysokou pec

Multifunkční hala Gong v současné době slouží vzdělávacím účelům a různým společenským a kulturním akcím, hostí přednášky, konference, ale také rockové koncerty nebo výstavy.

„Jsou tu dva sály – jeden je určený pro 400 osob. Kolem něj jsou učebny. O dvě patra výš je velký sál, který slouží pro 1500 osob. V něm se koná většina akcí,“ vysvětluje Zuzana Mánková.

Hlavní sál Multifunkční auly Gong

Stoupáme po schodech a konečně vstupujeme do hlavního sálu, který Ostravě může závidět mnoho jiných velkých měst. Zajímavé je hlavně jeviště, na které dopadá světlo velkým oknem doslova přes celou zadní stěnu.

„Vidíme speciální architektonický prvek,“ konstatuje Zuzana Mánková. „Do plynojemu bylo vyřezané okno tak, aby návštěvník v momentě, kdy se roztáhne opona, mohl vidět na vysokou pec a byl vtažen do scenérie industriálního areálu,“ uzavírá.

A když už budete v aule Gong, zajděte také na prohlídku interaktivního technického muzea U6.


Zobrazit Dolní oblast Vítkovice na větší mapě

Spustit audio