Bedřichov, dříve sklářská osada, dnes lyžařské středisko

10. leden 2010
Po Česku

Zájemci o běžecké lyžování v poslední době upírali své zraky k Bedřichovu v Jizerských horách. Jela se zde totiž Jizerská 50. Bedřichov však nabízí nejen běžecké stopy, ale i sjezdovky a zajímavé pamětihodnosti.

Putování Bedřichovem začneme nedaleko stadionu, kde pravidelně startuje Jizerská 50. "Nachází se tu vykopávky a pozůstatky sklářské huti, od jejíhož vzniku se datuje i založení Bedřichova v roce 1595," říká starosta horské obce Petr Šmaus.

Zatímco dnes žije Bedřichov zejména ze zimní a letní turistiky, kdysi poskytovala obživu místním hlavně výroba skla, korálků a knoflíků, které byly vyráběny buď podomácku, nebo v hutích. "Asi 150 let poté vznikla další huť na Nové Louce a v roce 1775 na Kristiánově," pokračuje ve vyprávění Petr Šmaus.

Zašlá sláva Nové Louky a Kristiánova

Obě místa v Bedřichově stojí za návštěvu, i když na místo, kde stávala obec Kristiánov, se dostanete jenom na lyžích. Projíždí zde proto spousta lyžařů a turistů. "Dříve se zde nacházel panský dům, dokonce i škola a hřbitov. Na bývalém hřbitově se dnes konají různé poutě. Bývalá myslivna zas slouží jako muzeum skla s krásnou expozicí," popisuje starosta Petr Šmaus.

Logo

Na Novou Louku dojedete i autem. Z někdejší sklárny se dochoval panský dům, později přestavěný na lovecký zámeček, kde najdete oblíbenou restauraci. Lidé jej většinou znají pod názvem Šámalova chata.

"Za první republiky byl zámeček oblíbeným místem lovců. Jedním z nich byl Přemysl Šámal, kancléř kanceláře prezidenta republiky," vysvětluje Petr Šmaus.

Za další pamětihodností je třeba se vrátit do zasněženého Bedřichova. "Stojíme před bedřichovským kostelem, který byl dostavěn v roce 1931 a o tři roky později byl vysvěcen. Je zasvěcen svatému Antonínu Paduánskému," zmiňuje Petr Šmaus nejdůležitější informace.

Bedřichov centrem rodinného lyžování


Zobrazit ski areál Bedřichov na větší mapě

Když vystoupáte kolem křížové cesty ke kostelu, máte pod sebou Bedřichov jako na dlani. Obec je největším lyžařským střediskem v Jizerských horách a zdejší penziony a chalupy jsou čím dál hezčí. V zimě sem můžete zajet nejen kvůli běžkování, ale také na sjezdové lyžování, zejména pokud máte děti.

Charakteristika areálu - BedřichovNadmořská výška: 700-810 m
Počet a délka sjezdovek: 9 - 5 km
lehké / střední / těžké: 7 / 2 / 0
Vleky: 8
Délka běžeckých tratí: 90 km
Internetové stránky: www.skijizerky.cz

Ski areál Bedřichov zahrnuje 8 lyžařských vleků různé náročnosti a je určen především pro rodinné lyžování. "Nejdelší kopec má převýšení 120 metrů a je vysoký 600 metrů. Celkem je zde asi 5 kilometrů sjezdových tratí," informuje Pavel Bažant ze společnosti, která ski areál provozuje. V okolí Bedřichova se nachází i další ski areály, Tanvaldský Špičák a Severák.

Ceny skipasů - Bedřichovcelodenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 380 Kč / 280 Kč
dítě: 270 Kč / 170 Kčtýdenní (v sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 1.700 Kč / 1.300 Kč
dítě: 1.000 Kč / 860 Kč

Dopravní dostupnost - BedřichovPříjezd autem od Jablonce nad Nisou: Z centra města ulicí Rýnovickou, poté z kruhového objezdu druhým výjezdem na silnici I/14 a dále po Janovské ulici, kde mírně odbočíte doleva po silnici III. třídy směrem na Loučnou a Janov. Můžete se řídit i GPS souřadnicemi centra Bedřichova: 50°47'27.918"N, 15°8'32.863"E.Příjezd autem z Liberce: Z centra města se vydejte směrem na Rudolfov silnici III. třídy. Poté zabočte vpravo po silnici III. třídy vedoucí do Bedřichova.Příjezd vlakem/autobusem: Z Liberce jezdí do Bedřichova od 13. prosince 2009 do 28. března 2010 SKIBUS s půlhodinovými až hodinovými intervaly. Výchozí zastávkou je autobusové nádraží v Liberci. Pro více informací se dozvíte v jízdním řádu (v pdf). Z Jablonce nad Nisou jezdí do Bedřichova linka číslo 1 městské hromadné dopravy a víkendová zimní linka číslo 21. Jízdní řády najdete na stránkách ČSAD.


Zvětšit mapu: příjezd do Bedřichova
Spustit audio