Jak se závodí na Jizerské padesátce

9. leden 2010
Po Česku

Jizerská padesátka není ledajaký závod. Od roku 1999 je součástí světové ligy dálkových běhů Worldloppet, a tak se ho účastní i ti nejlepší světový běžci na lyžích. V posledních letech to byl třeba Bjorn Daehlie.

Stopy Jizerské padesátky nesou význačný unikát - jako první u nás se začaly uměle upravovat.

"Lidé začali požadovat uměle upravované tratě i mimo termín Jizerské padesátky, a tak nadšenci pořídili první techniku a začali tratě strojově upravovat už někdy v roce 1984 nebo 1985," vysvětluje Milena Jelínková, ředitelka Jizerské, obecně prospěšné společnosti, která se o běžeckou magistrálu stará od roku 1999.

Právě Jizerská padesátka, jako masový závod s tisícihlavým startovním polem, proslavila Bedřichov, Jizerskou magistrálu a vlastně Jizerské hory vůbec.

Skromné začátky a velkolepá pokračování Jizerské 50

Vznik Jizerské 50 spadá do roku 1969, kdy se na Bedřichově jel první ročník, kterého se zúčastnilo asi 49 mužů a 3 ženy, liberečtí horolezci a několik jejich přátel. Ostatně i horolezci závod proslavili, i když smutnou událostí.

Logo

"Horolezci, kteří se pravidelně účastnili závodu Jizerské padesátky, se 30. května 1970 stali obětí kamenné laviny v peruánských Andách a všech 15 členů expedice zahynulo," připomíná ředitel závodu Martin Koutský. Od té doby se Jizerská padesátka jezdí na počest zemřelých horolezců.

Právě letos přichystali na bedřichovském stadionu odhalení památníku horolezcům, kteří zahynuli pod Huascaránem. Po tragické události zaznamenala Jizerská 50 prudký nárůst účasti. Nejvíce lidí vyběhlo na trať v zimě roku 1978, téměř 8 tisíc. V posledních letech se závodu pravidelně účastní čtyři až čtyři a půl tisíce běžců na lyžích.

Vítězové letošní Jizerské padesátkyLetošní závod Jizerská padesátka se konal 10. ledna a zúčastnilo se ho celkem 5 023 závodníků.Výsledky závodu mužů: 1. Oskar Svärd (Švédsko) 2:14:39,6, 2. Thomas Alsgaard (Norsko) -0,2, 3. Stanislav Řezáč (ČR) -1,0Výsledky závodu žen: 1. Sandra Hanssonová (Norsko) 2:29:25,9, 2. Jenny Hanssonová (Norsko) -7:21,7, 3.Carpůym Nyströmová -10:24,4

Trať je vždy stejná - z Bedřichova v Jizerských horách na Jizerku a zpátky. Trasa měří 50 kilometrů a vede nejhezčími kouty Jizerských hor. Zavede účastníky i na Kristiánov, Smědavu, na svahy Holubníku nad Hejnicemi anebo na Hřebínek.

"Jizerská 50 patří ke středně obtížným závodům, převýšení je necelých 900 metrů. Nejvyšší převýšení čeká závodníky hned po startu na 10. kilometru, pak následuje mírné klesání na Jizerku. Myslím, že s mírným tréninkem zvládne trať každý," domnívá se Martin Koutský.


Zobrazit trasu závodu Jizerská padesátka na větší mapě
Spustit audio