V Ramzové chystají novou lanovku, v Ostružné jsou malebné chalupy

2. leden 2010
Po Česku

Ramzová je horským sedlem mezi Hrubým Jeseníkem a Rychlebskými horami. Dříve se jmenovala Ramsau. Po ní mě prováděla starostka Miroslava Bendeková. Samotné sedlo se nachází v nadmořské výšce kolem 760 metrů, ovšem s lyžemi se dostanete až 1351 metr nad hladinu světového oceánu, totiž na vrchol Šeráku.

"Jsou tu dvě lanovky. Nejznámější je lanová dráha, která vede z Ramzové na Čerňavu a na Šerák. Je jedno- a dvousedadlová. V současné době se bude kolaudovat nová lanovka, která bude čtyřsedadlová," uvedla starostka Miroslava Bendeková.

Tyto lanovky vás vyvezou na sjezdovky, z nichž nejdelší - červená - s názvem Čerňava-Ramzová 1 je dlouhá 1400 metrů. Celkem ve Skiareálu Ramzová najdete sedm sjezdovek od cvičné louky po dvě černé. Celková délka sjezdových tratí je 8660 metrů. Kromě dvou lanovek tu slouží ještě tři vleky.

Charakteristika areálu - RamzováNadmořská výška: 782-1253 m
Počet a délka sjezdovek: 7 - 8,7 km
lehké / střední / těžké: 2 / 3 / 2
Lanovky / vleky: 2 / 3
Internetové stránky: www.bonera.cz

Pro běžce na lyžích je Ramzová důležitým výchozím bodem na hlavní hřebenovou túru po Jeseníkách. A co byste navíc řekli snowtubingu, tedy sněžným člunům? "Je to velká pneumatika. Kruh má dno, ale nedá se řídit, takže to s vámi točí jako v kafemlýnku. Může se stát, že některý sněžný člun dojede až do Ostružné," přiblížila starostka.

Ceny skipasů - Ramzovácelodenní
dospělý: 500 Kč
dítě: 360 Kč
týdenní
dospělý: 3.600 Kč
dítě: 2.300 Kč

A přidejme i něco zajímavostí z historie Ramzové. Obec byla založena v 80. letech 18. století. Název dostala podle jednoho z ředitelů biskupských statků Ramsy. Vedle pěkných chalup tu můžete vidět i jednu pozoruhodnou památku. "Stojíme u kaple svatého Rocha, která je postavena v novogotickém slohu a pochází z 19. století," prozradila Miroslava Bendeková.

Dopravní dostupnost - RamzováPříjezd autem od Šumperka: V Šumperku odbočíte ze silnice I/11 do ulice Lidická směrem na Hanušovice a budete pokračovat po silnici II/446. V Hanušovicích budete pokračovat po ulici Hlavní a po zhruba 1,5 kilometru odbočíte mírně vpravo do ulice Jesenická. Dále pak po silnici II/369 až do Ramzové. Cesta je dlouhá 36 km.Příjezd autem od Jeseníku: V Jeseníku se vydáte po silnici I/44 směrem na Šumperk. Na velké křižovatce před výjezdem z města směrem na Šumperk odbočíte z ulice Šumperská na silnici I/60 směrem na Lipová-Lázně. V této obci budete rovně pokračovat po silnici II/369, která vás dovede až do Ramzové. Cesta je dlouhá 12,4 kilometru.Příjezd vlakem/autobusem: Do Ramzové vede přímé vlakové spojení například z Jeseníku, Šumperku nebo Olomouce.

A nakonec vysvětlení, proč Ramzovou znají všichni luštitelé křížovek. "Každý křížovkář si může zapamatovat, že Ramzová je nejvýše položenou rychlíkovou stanicí," vysvětlila starostka. Stanice totiž leží v nadmořské výšce 760 metrů.

Lyžaři budou nadšeni

Ramzová je součástí obce Ostružná, které je také vyhledávaným zimním střediskem. Ostružná dostala svůj název od strouhání stromů. "Ostružná je jedna z obcí Olomouckého kraje, je nejmenší obcí okresu Jeseník a kdyby ji někdo hledal, tak se nachází na trati mezi Hanušovicemi a Jeseníkem," charakterizovala svou obec starostka Miroslava Bendeková.

Ski areál v Ostružné

Slovo nejmenší ovšem berte s rezervou. V Ostružné a dvou připojených obcích žije sice jen 174 obyvatel, ale je tu 180 objektů individuální rekreace, tedy chalup, a 80 penzionů a restaurací. Jsou tu tak ideální podmínky i pro zimní pobyty.

Charakteristika areálu - OstružnáNadmořská výška: 740-835 m
Počet a délka sjezdovek: 6 - 2.1 km
lehké / střední / těžké: 4 / 2 / 0
Lanovky / vleky: 0 / 4
Internetové stránky: www.ostruzna.cz

V Ostružné jsou dva velké areály. Jeden z nich je na Horní Ostružné a dostanete se k němu pouze pěšky. "U druhého areálu teď stojíme. Je tu pět vleků a myslím si, že lidé budou nadšeni," řekla starostka.

Cena skipasů - Ostružnácelodenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 330 Kč / 260 Kč
dítě: 260 Kč / 210 Kč
6 dnů z 8 (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 1.490 Kč / 1.170 Kč
dítě: 1.170 Kč / 950 Kč

Během procházky po Ostružné nebo při projížďce na sněžném skútru můžete obdivovat řadu půvabných chalup, které obci dávají kolorit typické horské vesnice. A povšimněte si také několika božích muk a kamenných křížů. Nejvýznamnější památkou v místě je pozdně barokní kostel zasvěcený svatým Třem králům. Byl postaven na paměť obětí cholery, která Ostružnou zle zasáhla. Historie obce sahá do roku 1651.

"Český svobodný pán Václav ze Zvole, pán Kolštejna vlastnil převážnou část této slezské krajiny a k výstavbě bylo zapotřebí vhodné dřevo na krovy. Ze severu sem proto přivezl asi 29 rodin, které začaly kolem dřeva pracovat," nechala nahlédnout do historie starostka.

Dopravní dostupnost - OstružnáPříjezd autem od Šumperka:
V Šumperku odbočíte ze silnice I/11 do ulice Lidická směrem na Hanušovice a budete pokračovat po silnici II/446. V Hanušovicích budete pokračovat po ulici Hlavní a po zhruba 1,5 kilometru odbočíte mírně vpravo do ulice Jesenická. Dále pak po silnici II/369 až do Ostružné. Cesta je dlouhá zhruba 32 km.Příjezd autem od Jeseníku:
V Jeseníku se vydáte po silnici I/44 směrem na Šumperk. Na velké křižovatce před výjezdem z města směrem na Šumperk odbočíte z ulice Šumperská na silnici I/60 směrem na Lipová-Lázně. V této obci budete rovně pokračovat po silnici II/369, která vás dovede až do Ostružné. Cesta je dlouhá asi 16 km.Příjezd vlakem/autobusem:
Od 25. 12. 2009 do 14. 3. 2010 lze k víkendovému lyžování v Ostružné využít rychlík odjíždějící z olomouckého hlavního nádraží v 6.57. Z Ostružné pak odjíždí v 16.14. Jízdenku lze také využít k 10% slevě za celodenní permanentku. Do Ostružné je možné dostat se vlakem také z Jeseníku a postejné trati i z Šumperka.

A tak vznikl název obce. "Stromy nejenom káceli, ale i osekávali a ostrouhávali. Proto Ostružná od slova ostrouhávati, ne ostruhy nebo ostružiny, jak si někdo vysvětluje," dodala.


Zobrazit oblast Ramzové a Ostružné na větší mapě
Spustit audio