Špindlerův Mlýn býval luftkurortem

27. prosinec 2009
Po Česku

Chystáte se na hory? Špindlerův mlýn, který jako první návštěvníky přivítal dávné poutníky po hřebenech hor, dnes nabízí desítky kilometrů denně upravovaných běžeckých tratí.

"Nacházíme se na Bílém mostě, který je jednou z dominant centra Špindlerova Mlýna," uvedla moje průvodkyně po našem nejznámějším a největším středisku zimních sportů a vedoucí odboru cestovního ruchu na městském úřadu Jitka Řeháková.

Kousek od nás stojí socha svatého Jana Nepomuckého. "Je to nepřehlédnutelná památka, která se stává častým cílem fotografů," doplnila průvodkyně.

Pod našima nohama hučí Labe, které pramení na Labské louce na hřebenech Krkonoš, tedy pár kilometrů odtud. Na proud řeky, uhánějící mezi kameny, je nově výhled z vyhlídkových plošin. Z nich si prohlížíme i architekturu kolem. "Špindlerovská hospoda, na druhé straně Labe hotel Hubertus a hotel Nechanický si zachovaly prvorepublikový styl," přiblížila Jitka Řeháková.

Labská bouda a prameniště Labe na pláni nad Horními Mísečkami

Mimochodem, právě v místech dnešní Špindlerovské hospody stával mlýn, podle jehož majitele má město svůj název. A právě tudy stoupáme sněhem ke kostelu, o který tehdy zdejší horalé tolik usilovali. "Kostel, jak ho vidíme dnes, tedy zděná stavba, byl postaven v roce 1807 a vystavěl ho stavitel Weiss z Vrchlabí s tesařským mistrem Erbenem," vysvětlil mi páter Jiří Šlégr historii kostela, který je zasvěcen svatému Petru.

Charakteristika areálu - Špindlerův Mlýn (Svatý Petr a Hromovka)Nadmořská výška: 715-1310 m
Počet a délka sjezdovek: 9 - 12,8 km
lehké / střední / těžké: 4 / 6 / 2
Lanovky / vleky: 3 / 5
Běžecké tratě: 70 km běžeckých tratí a 130 km hřebenových cest
Internetové stránky: www.skiareal.cz

"Je to jednolodní kostel v klasicistním stylu s polygonálním presbytářem. Vedle vlevo je malá sakristie," popsal páter.

Sjezdové tratě na Svatém Petru

Ve své jednoduchosti je moc hezký. Určitě stojí za návštěvu, až budete ve "Špindlu" na lyžích. Mimochodem, tušíte, kdy sem přijeli první turisté? Prozradí to Jitka Řeháková: "Prvními návštěvníky Špindlerova Mlýna byli poutníci, kteří přecházeli přes hřebeny hor. Až v roce 1865 navštívil Špindlerův Mlýn doktor Strücker s rodinou a přáteli z Vratislavi, kteří se ubytovali na letním bytě."

Ceny skipasů - Špindlerův Mlýncelodenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 700 Kč / 500 Kč
dítě: 450 Kč / 350 Kč
týdenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 3.500 Kč / 2.500 Kč
dítě: 2.250 Kč / 1.750 Kč

Špindlerův Mlýn byl takzvaným luftkurortem. Léčilo se tu v létě a zdravým povětřím. Pak ovšem začali přijíždět turisté stále víc i v zimě, zejména za tak zvaným rohačkovým sportem. To na rohačkách, saních původně určených pro svážení dřeva, sjížděli dolů do údolí.

Pravý rozmach zimních sportů začal ovšem až za první republiky. V současné době si tu kromě sjezdovek můžete užít i různé atrakce, jako je třeba snowtubing. A co vyznavači běžek? "Běžecké lyžování do těchto rezortů samozřejmě patří. Máme denně upravované běžecké tratě, a to jak na straně svatopetrské, tak na straně medvědínské," odpovídá Martina Čermáková ze Ski areálu Špindlerův Mlýn.

Mohyla Hanče a Vrbaty

"Denně upravujeme 85 až 100 kilometrů běžeckých tratí. Profesionální tratě máme nejvýše položené v České republice. Jsou to jediné tratě nad 1000 metrů nadmořské výšky. Jsou na Horních Mísečkách," upřesnila Martina Čermáková.


Zobrazit Špindlerův Mlýn a okolí na větší mapě

Dopravní dostupnost - Špindlerův MlýnPříjezd autem:
Všechny cesty do Špindlerova Mlýna vedou přes Vrchlabí, kde na kruhovém objezdu odbočují z hlavního tahu I/14 na silnici II. třídy číslo 295. Údolím Labe vás dovede až na velké odstavné parkoviště ve Špindlerově Mlýně, které je přímo u lyžařského areálu. Cesta je dlouhá necelých 15 kilometrů.Příjezd vlakem/autobusem:
Do Špindlerova Mlýna je možné jet například přímou autobusovou linkou z Prahy, Brna, Trutnova, Hradce Králové, Liberce nebo Berlína. Pokud se rozhodnete pro cestování vlakem, vystoupíte ve stanici Vrchlabí, odkud vás pak do Špindlerova Mlýna odveze autobus.

Spustit audio