K Lipenské přehradě za rodinným lyžováním

16. leden 2010
Po Česku

Napadlo by vás jet do Lipna nad Vltavou na lyže? Pokud jste z jižních Čech, tak asi ano, protože obec u hráze Lipenské přehrady už dávno není synonymem pouze letní rekreace.

"Jsme v novém centru Lipna nad Vltavou. Stojíme mezi obecním úřadem a starým centrem. Kdyby před námi nestálo několik stromů, viděli bychom přímo na jezero," popisuje starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek. Jsme schovaní v altánku u obecního úřadu a do našeho rozhovoru hučí sněžná děla, která se činí na několik set metrů vzdálených sjezdovkách.

"Původně Lipno nebyla obec, šlo pouze o vorařské označení místa na řece. Název nevznikl podle stromu, jak by se každý mohl domnívat, ale podle německého slova Lippen, které znamená rty. To proto, že nedaleké dva svahy Luč a Čertova hora připomínaly vodákům rty. O kus dál se nacházela obec Schönefeldt, česky Krásná Pole, kterou později zaplavily vody Lipenské přehrady. Další historická obec Slupečná je dnes součástí obce. Ale dost historie. Lipno nad Vltavou totiž žije hlavně současností.

"Nové centrum vzniklo z celkového záměru regenerace obce. Lipno není normální obec, vzniklo totiž jako zařízení staveniště při stavbě vodního díla Lipno," vysvětluje Zdeněk Zídek. Tehdy Lipno připomínalo spíš městské sídliště v lesích. "Snažili jsme se z Lipna udělat běžnou obec, ke které patří centrum s náměstím. Náměstí jsme umístili na hlavní silnici, tepnu města," nastiňuje starosta záměry radnice.

Zmiňovanou silnici z obou stran lemují hezké jednopatrové domy - v přízemí jsou obchody, v dalších patrech byty. Nedaleko se nachází areál dvoupatrových domů s více než třemi stovkami apartmánů, které byly postaveny přímo na břehu Lipenského jezera. Nechybí ani kotviště jachet, které jsou v zimě vytažené na břeh.

"Nacházíme se v rekreačním parku Marina Lipno, který vystavěl holandský investor společně s obcí. Přístavní promenáda a bazén jsou majetkem obce, domy postavil investor a dnes jsou ve vlastnictví družstev," vysvětluje Zdeněk Zídek. Zatímco Marina Lipno je z větší části dílem zahraničního kapitálu, na novém náměstí se podíleli drobní čeští investoři. V Lipně se však staví dál - třeba areál Lipno Point se sportovní halou, squashovými kurty a nedalekým jachtklubem.

Logo

Jaká je vize Lipenských? "Klasické rekreační městečko, které dokáže z vnitřních zdrojů generovat dostatek příjmů k životu, aby nemuselo žádat o dotace," odpovídá Zdeněk Zídek.

Kouzelné koberce a pohodové lyžování

Zdejší skiareál se dříve jmenoval Kramolín a až později byl přejmenován na Lipno.

"Nabízíme 8,3 kilometru sjezdových tratí modré a červené obtížnosti. Sjezdovky jsou až 60 metrů široké a mají příjemný nenáročný profil, takže tu zažijete zábavu. Adrenalin nenabízíme," vysvětluje hned na začátku rozhovoru Martin Řezáč ze Skiareálu Lipno.

Charakteristika areálu - Lipno nad VltavouNadmořská výška: 700-900 m
Počet a délka sjezdovek: 10 - 8,3 km
lehké / střední / těžké: 8 / 2 / 0
Lanovky / vleky: 3 / 2 (3 pohyblivé koberce pro děti)
Běžecké tratě: 40 km běžeckých tratí a 130 km hřebenových cest
Internetové stránky: www.lipnoservis.cz

Na své si na sjezdovkách v Lipně nad Vltavou přijdou rodiny s dětmi, školní lyžařské kurzy a začátečníci. "Najdete tu pouze sedačkové lanovky a ne vleky nebo kotvy. O přepravu malých dětí na dětském hřišti se starají pojízdné koberce. Největší důraz klademe na pohodlí," zmiňuje ještě Martin Řezáč.

Specialitou areálu je dětské výukové hřiště pro malé "lyžníky". "O přepravu dětí na svah se starají kouzelné koberce, dále nabízíme slalomovou dráhu s pohádkovými a zvířecími motivy. Hlavní devizou je osobitý přístup lyžařské výuky dětí, který jsme se naučili u kolegů v Alpách. Lyžování musí být pro děti zábava. Věnujeme se dětem od tří let," vysvětluje Martin Řezáč.

Zdejší snowpark je také určen pro děti a začátečníky na snowboardech. Letošní novinkou je zábavná snowcrossová dráha s terénními nerovnostmi.

Ceny skipasů - Lipno nad Vltavoucelodenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 490 Kč / 340 Kč
dítě: 340 Kč / 240 Kč
týdenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 2.670 Kč / 1.870 Kč
dítě: 1.870 Kč / 1.310 Kč

"Původ lyžařského centra na Lipně sahá do 60. let minulého století, kdy vznikl malý areál Kramolín. Areál se postupně modernizoval a velká změna nastala v roce 2008. Tehdy bylo středisko přestavěno a modernizováno za celkem 200 milionů korun. Sjezdovky nabízejí komfortní lyžování až pro 4 tisíce lyžařů," vysvětluje Martin Řezáč.

Dopravní dostupnost - Lipno nad VltavouPříjezd autem od Českých Budějovic:
Vydejte se silnicí I/3 směrem na Dolní Dvořiště. Asi kilometr před hraničních přechodem odbočte na silnici II/163, která vás zavede přes Vyšší Brod až do Lipna nad Vltavou. O něco kratší je trasa přes Český Krumlov, Větřní a Frymburk. Z Českých Budějovic je to do Lipna nad Vltavou přibližně 60 km.Příjezd vlakem/autobusem:
Pro cestu do Lipna nad Vltavou můžete využít skibusů nebo skivlaků z Českých Budějovic a Tábora. Více viz jízdní řád.

mapa
Zobrazit Lipno nad Vltavou a okolí na větší mapě
Spustit audio