Malebnou Pec obydleli nejprve horníci

30. leden 2010
Po Česku

Jedno z nejvýznamnějších středisek zimních sportů v Krkonoších je Pec pod Sněžkou. Tentokrát se za historií obce a možnostmi lyžování podíváme právě tam.

První zmínky o Peci pod Sněžkou sahají až do 15. století. Původně se jednalo o hornickou osadu. "Nebyla to obec jako taková, ale místo, kde se sdružovali horníci, kteří působili v Obřím dole a ve všech přilehlých údolích," uvedl starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek a upřesnil, že v místě se těžila železná ruda, částečně arsen a měď.

Se založením pecí, ve kterých se až do 19. století tavily rudy vytěžené ve zdejších slojích, souvisí i název města - Pec pod Sněžkou. I když název je vlastně novodobý. "Původně se jednalo o obce Velká Úpa II a III, což se prolíná celou historií. Až po roce 1960 byla Velká Úpa připojena k Peci a stala se součástí Pece pod Sněžkou," vysvětlil starosta.

I další poválečné události byly důležité. Došlo k odsunu původního německého obyvatelstva, přišli noví lidé a Pec se stala místem masové odborářské rekreace. "Většina větších objektů byla přebudována v podnikové chaty a obyvatelstvo z celé republiky bylo organizovaně transportováno do Pece pod Sněžkou na rekreaci," přiblížil Alan Tomášek.

mapa
Zobrazit Pec pod Sněžkou a Velkou Úpu na větší mapě

Symboly Krkonoš se tak staly chaty jako Luční, Pomezní, Výrovka anebo Portášky. A co láká návštěvníky do Pece dnes? Asi nejspíš to, že si uchovala charakter krkonošské horské vesnice s roubenými chalupami a malými penziony a je tak ideálním místem pro rodinnou rekreaci.

Pak je tu krásná příroda v okolí, do které návštěvníci mohou vyrazit po některé ze vzorně značených vycházkových cest. Najdete tu ale i historické památky z časů dávných i z doby poměrně nedávné. "V Peci pod Sněžkou máme několik pamětihodností, ať to jsou některé církevní stavby jako kaple na Hnědém vrchu, kaple v Bukském údolí nebo kostel ve Velké Úpě se hřbitovem. Původně se tu nacházelo centrum, protože Velká Úpa byla správním centrem," upřesnil starosta.

Charakteristika areálu - Skiarena KrkonošeNadmořská výška: 500-1260 m
Délka sjezdovek: 36,8 km
Lanovky / vleky: 6 / 39
Internetové stránky: www.skipec.com

Je toho ovšem víc, co může v Peci vidět pravověrný turista. Velké Tippeltovy boudy mají statut vesnické památkové zóny. Zbytky původního lučního hospodářství může zvídavý návštěvník najít zase na Valšových boudách. V letních měsících můžete navštívit i důl Kovárna v podzemí Sněžky. Nejspíš vás překvapí, jak velké prostory tam horníci kdysi vykutali.

I teď v zimě si můžete prohlédnout romantický hrádek Aichelburg nad Temným dolem, postavený hrabětem Bertholdem z Aichelburgu v polovině 19. století a obnovený místními nadšenci v 90. letech století minulého. Také stojí za to vyšlapat na novou, 27 metrů vysokou rozhlednou na Hnědém vrchu. Uvidíte z ní panorama Sněžky, Javoru, centra Pece a celé údolí až k Velké Úpě.

Ceny skipasů - Skiarena Krkonoše2 dny (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 1.140 Kč / 980 Kč
dítě: 630 Kč / 550 Kč
týdenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 3.140 Kč / 2.650 Kč
dítě: 1.720 Kč / 1.500 Kč

Ostatně krásný výhled je i z jiného místa. "Před námi stojí hotel Horizont, bezpochyby dominanta Pece pod Sněžkou, která často u návštěvníků Pece vyvolává otázky a někdy i pohoršení," Alan Tomášek. Ano, mrakodrap z období normalizace, postavený navíc na kopci, vyhlíží nad roubenými chalupami a staršími domy, kterým nechybí prvorepubliková elegance, poněkud nepatřičně. Aspoň částečně by se to však mělo změnit.

"Hotel Horizont je již několik let rekonstruován. Jeho majitelé mají snahu vrátit architekturu hotelu spíše k funkcionalismu, jak byl původně projektován. Později se materiály často měnily a i výraz hotelu doznal změny proti původnímu projektu," dodal Alan Tomášek.

Dopravní dostupnost - Pec pod SněžkouPříjezd autem:
Po silnici I/14 se dostanete ze směru od Vrchlabí nebo od Trutnova do Mladých Buků. Na křižovatce poté odbočíte na silnici druhé třídy II/296 a pojedete směrem na Svobodu nad Úpou, Horní Maršov, Temný Důl až do Pece pod Sněžkou. Cesta je dlouhá přibližně 14 kilometrů.Příjezd vlakem/autobusem:
Pec pod Sněžkou spojuje s okolním světem poměrně frekventované autobusové spojení. Do místa jezdí přímé linky z Trutnova, Prahy nebo Pardubic.

Spustit audio