Špičák se pyšní nejstrmější sjezdovkou

7. únor 2010
Po Česku

Jezdíte lyžovat na Šumavu? Jestliže ne, dozvíte se, jak se lyžuje na Špičáku nedaleko Železné Rudy. A víte, že tam mají nejstrmější svah na českých sjezdovkách? Navíc se dozvíte ještě jeden zajímavý turistický tip přímo ze Železné Rudy.

Hledíme na novou sedačkovou lanovku ve skiareálu na Špičáku. "Postavili jsme ji v průběhu roku 2005," chlubí se Josef Treml ze Skiareálu Špičák. Do našeho rozhovoru syčí sněžné dělo. Ptám se, co všechno tu mohou nabídnout.

"Máme tu sedačkovou lanovku s kapacitou 2400 osob za hodinu a deset vleků. Máme k dispozici čtyři základní sjezdové tratě plus cvičné louky pro výuku a začátečníky. Je tu také veškerý lyžařský servis - lyžařská škola, půjčovna nebo servis pro údržbu lyží a snowboardů nebo úschovna. Je tu velká ubytovací kapacita, kolem 90 lůžek, a stravování v pěti stravovacích zařízeních," přiblížil Josef Treml.

Charakteristika areálu - ŠpičákNadmořská výška: 860-1202 m
Počet a délka sjezdovek: 5 - 5,5 km a cvičné louky
lehké / střední / těžké: 2 / 2 / 1
Lanovky a vleky: 1 / 10
Běžecké tratě: Přes 80 km běžeckých tratí
Internetové stránky: www.spicak.cz

Mimochodem, sedačková lanovka jezdí až na vrchol Špičáku, tedy do nadmořské výšky 1202 metry. Celkový rozdíl v areálu je 322 metrů, a tak se tu tradičně jezdí i velké závody. "Dvojka a trojka jsou červené sjezdovky a mají homologaci FIS. Jezdí se tu krajské přebory nebo klasifikační závody. V minulosti se tu jezdily federální a republikové přebory žactva a dorostu. Tyto závody se nyní jezdí už jinde, přesto se na špičáku trvale závodí. Jezdí se tu také snowboardové závody, protože máme vynikající snowpark," upřesňuje Josef Treml.

Obě červené sjezdovky - označené jako dvojka a trojka - jsou dlouhé zhruba 1300 metrů. Nejdelší sjezdovka (modrá), tedy jednička, má délku 1800 metrů. A mohou se tu pochlubit i jedním českým primátem. "Máme tu čtyřku, tradiční Šance, které jsou dlouhé asi 1300 metrů. V jedné části sjezdovky je to nejprudší přírodní svah v České republice ve vztahu k lyžování. Je to asi 45 stupňů. Úsek je asi 400 metrů dlouhý a je pro statečná srdce. Když napadne hodně sněhu, tak jsou tam vynikající prašany," láká na unikátní svah Josef Treml.

A na závěr ještě pro zajímavost: Jaká je historie lyžování na Špičáku? "Když se začátkem 20. století přivezly do českých zemí lyže, začalo se na Šumavě závodit. Především se tu běhalo a pak skákalo. Na Šancích stál můstek, kde závodili i norští olympijští vítězové. Pod Šancemi na louce byly starty pro běžecké závody. Jak se rozvíjelo sjezdové a alpské lyžovaní, tak se tu začínaly na Pancíři jezdit první závody. Jak se postupně začaly budovat sjezdové tratě, jezdilo se hlavně na Špičáku," dodal Josef Treml.

Kostel Panny Marie Pomocné z Hvězdy

Až vás přestane bavit lyžování a "nadlábnete se", třeba budete chtít i něco zajímavého vidět. A já mám tip. Zajděte do zámku v Železné Rudě. Proč? Uvidíte tam moc zajímavou expozici motocyklů. Podle sběratele Zdeňka Bálka je v muzeu k vidění přes 50 historických strojů. "Mezi nimi je i velmi unikátní motocykl Görner, které se vyráběl v Klatovech a který je dnes jediných dochovaným exemplářem na světe," přiblížil Zdeněk Bálek.

Ceny skipasů - Špičákcelodenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 490 Kč / 380 Kč
dítě: 330 Kč / 240 Kčtýdenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 2.590 Kč / 2.020 Kč
dítě: 1.750 Kč / 1.280 KčPři zakoupení jízdenky 5 ze 7 obdržíte voucher na jednodenní jízdenku v lyžařském areálu Nad nádražím.

"Z dalších rarit je tu například anglický Ariel v provedení čtyřválec o obsahu 1000 kubíků. Byl to ve své době takový Rolls-Royce mezi motocykly. Mimo motocyklů tu vystavujeme i několik automobilů. Je tu třeba první vyráběný automobil Škoda - Škoda 110 Laurin & Klement z roku 1926, který má ještě loukoťová kola, a další," dodává Zdeněk Bálek, který má muzea motocyklů ještě v Kašperských Horách a v Bečově nad Teplou a všechna stojí za návštěvu.

mapa
Zobrazit lyžařské středisko Špičák na větší mapě

Dopravní dostupnost - Železná RudaPříjezd autem:
V Klatovech najedete na silnici I/27, která vás dovede až do Železné Rudy. Cesta je dlouhá přibližně 38 kilometrů.Příjezd vlakem / autobusem:
Do Železné Rudy se lze pohodlně dostat autobusy nebo vlakem. Vlaky odjíždějí z Prahy, Plzně, Klatov nebo německého Plattlingu. Autobusy zase vyrážejí ze Sušice, Klatov, Prahy nebo německého Pasova.

Spustit audio