Do Harrachova se nejezdí jen skákat

28. únor 2010
Po Česku

Harrachov je znám svými skokanskými můstky. Vždyť první byl ve městě postaven už v roce 1920. Většina lidí však v zimně přijíždí především kvůli sjezdovému nebo běžeckému lyžování. A pro ně má Harrachov co nabídnout. Na běžkách se dá jet dokonce i do Polska.

"Kousek od Harrachova je Jablonec nad Jizerou, kde byl v roce 1903 založen lyžařský svaz. Asi jen o tři roky později už vznikl první klub v Harrachově," nakoukli jsme do historie lyžování v tomto koutu západních Krkonoš s Karlem Dolejším, ředitelem Klasického areálu Harrachov.

"Byly tu dva kluby - německý Spolek zimních sportů Harrachov - Nový Svět a český Lyžařský a turistický Bucharův klub. Prvních dvacet let bylo trochu jiné lyžování než nyní. Závodníci většinou nejezdili po připravených tratích. Když se jela 'padesátka' na Jizerské hory, tak se nejprve 25 kilometrů jelo tam, upravili si trať, a pak se vraceli zpátky. Teprve potom se závodilo," doplnil Karel Dolejší.

Vývoj zdejšího lyžování přibližuje expozice v místním ski muzeu. Dozvíte se tam třeba, že první skokanský můstek si postavili místní Němci už v roce 1920. Jmenoval se Erlebachův a stojí dodnes. Češi si záhy vystavěli kousek dál můstek Kongresový. V současnosti je v Harrachově můstků pět.

Charakteristika areálu - HarrachovNadmořská výška: 650-1020 m
Počet a délka sjezdovek: 5 - 7 km
lehké / střední / těžké: 2 / 3 / 1
Lanovky / vleky: 3 / 1
Běžecké tratě: 15 km běžeckých závodních tratí, více než 110 km dalších upravených běžeckých tras, biatlonový stadion.
Internetové stránky: www.skiareal.com

Zastavujeme se s mým průvodcem u toho největšího můstku, který je také zván mamutí. "Poprvé se tu skákalo v roce 1980. Je to první můstek, který byl konstruován podle počítače, kdy se letová křivka počítala. Dá se na něm skočit přes 200 metrů. Kritický bod má v současné době 185 metrů," přiblížil Karel Dolejší.

"Skokanských můstků pro lety na lyžích by mělo být na světě šest. Ten v americkém Ironwoodu se momentálně neudržuje nebo je ve špatném stavu. Jeden je ve Skandinávii v Norsku, jeden v Německu, Rakousku, slovinské Planici a tento náš," doplnil Karel Dolejší.

Logo

Rekord harrachovského leteckého můstku drží od roku 2002 finský skokan na lyžích Matti Hautamaeki. Má hodnotu 214,5 metru. Své si na tomto můstku odskákal také harrachovský rodák, dvojnásobný olympijský medailista Pavel Ploc. Vy nejspíš nepojedete do Harrachova skákat na lyžích.

Ceny skipasů - Harrachovcelodenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 590 Kč / 510 Kč
dítě: 475 Kč / 405 Kčtýdenní (v hlavní sezóně / mimo sezónu)
dospělý: 3.480 Kč / 2.960 Kč
dítě: 2.780 Kč / 2.370 Kč

Tady je charakteristika jednoho z nejvýznamnějších zimních středisek Krkonoš od Karla Dolejšího: "Harrachov je příjemným střediskem zimních sportů, protože je příjemný pro žití. Vede tudy hlavní silniční tah a jsme napojeni na železnici. Ti, kteří k nám chtějí přijet lyžovat, se poměrně snadno do Harrachova dostanou. Je tu i celkem slušné vybavení. Kdo přijede do Harrachova, rozhodně nebude zklamán."

Začátečníci si mohou zalyžovat na modré sjezdovce Čertova hora - Rýžoviště, středně pokročilí tu najdou dvě červené sjezdovky a ti nejlepší si na úbočí Čertovy hory mohou užít i kilometr dlouhou sjezdovku černou. Celková délka sjezdových tratí je v součtu zhruba sedm kilometrů. Na všechny sjezdové tratě mají přístup i vyznavači snowboardingu.

Přepravu na svazích zajišťují dvě lanovky a několik vleků. Navíc se chystá propojení areálu s Rokytnicí nad Jizerou, a to přes Janovu skálu, což by mělo možnosti sjezdového lyžování dále vylepšit.

Zasněžování v Harrachově

A co běžecké lyžování? "Máme tu dva okruhy 15 kilometrů klasických tratí, tedy homologovaných lyžařskou federací FIS. Okolí Harrachova je tu pak přes 30 kilometrů dlouhý velký okruh. Je tu však napojení i na polskou stranu na tamní areály, tedy dalších přes 30 kilometrů běžeckých tratí. Je to dva kilometry od Harrachova," upřesnil Karel Dolejší.

mapa
Zobrazit skiareál Harrachov na větší mapě

Dopravní dostupnost - HarrachovPříjezd autem od Tanvaldu:
V Tanvaldu najedete na silnici první třídy I/10 a budete pokračovat směrem na Desnou a Kořenov. Silnice vás dovede až do Harrachova. Cesta je dlouhá asi 15 kilometrů.Příjezd autem od Jablonce nad Jizerou:
Z Jablonce nad Jizerou pojedete po silnici první třídy I/14 směrem na Vilémov. Po necelých 10 kilometrech odbočíte na velké křižovatce vpravo a budete pokračovat po silnici první třídy I/10 až do Harrachova. Cesta je dlouhá zhruba 13 kilometrů.Příjezd vlakem /autobusem:
Do Harrachova je dobré autobusové i vlakové spojení. Autobusy jsou vypravovány z Jablonce nad Nisou, Liberce, Tanvaldu, Vrchlabí, Rokytnice nad Jizerou, Kořenova, Prahy, Vrchlabí nebo Špindlerova Mlýna. Do Harrachova je ovšem možné dostat se i po železnici. Vlaky směrem na Harrachov vyrážejí z Tanvaldu a Liberce. Vlak ovšem staví asi 4 kilometry od města, u hranic s Polskem, nicméně do Harrachova vás spolehlivě doveze místní skibus. Do Harrachova vozí lyžaře i skibusy z Hradce Králové, Jičína, Mladé Boleslavi, České Lípy a Rumburka.

Spustit audio