Zbiroh je takový zámkohrad

27. březen 2010
Po Česku

Zimní sezóna skončila a na hory už jezdí jen ti nejzarytější vyznavači lyžování. Znovu tedy začíná sezóna hradní a zámecká, byť na památkovém objektu, na který vás dnes zavedu, popravdě v zimě nezavírají. Zámek Zbiroh je otevřený celoročně.

Zámek Zbiroh patří mezi největší objekty v Čechách. Má 224 místností,“ uvedl majitel zámku Jaroslav Pácha, který mě po památce doprovázel. Zbiroh se přitom může se pochlubit i dalšími nej. „Má vůbec první samostatně stojící věž na našem území. Jsme první šlechtický hrad, který byl v Čechách založen. Máme nejhlubší studnu Evropě, jednu z nejstarších kaplí, takže těch nej je celá řada,“ doplnil.

Jaroslav Pácha s nadsázkou o tomto památkovém objektu říkává, že to je zámkohrad. Něco se tu dochovalo doslova z každého období jeho předlouhé historie, a tak tu dodnes rozlišují část hradní s prastarou hláskou na skále a část zámeckou.

„První písemná zmínka je z roku 1230 v plaském klášteře o lidech ze Zbirohu v roce 1193, takže v té době tu hrad už stál,“ přiblížil Jaroslav Pácha.

Na buližníkové skále čnící vysoko nad okolní krajinu si jej nechali zbudovat členové mocného rodu Sulislaviců. A byl to první manský, tedy šlechtický hrad v Čechách. Poměrně záhy se Zbiroh stal hradem královským, když jej Přemysl Otakar II. zabavil Drslavicům.

Logo

Sídlil tu i císař a král Karel IV. Ovšem ještě v dobách, kdy netušil, že bude jednou zván „Otcem vlasti“. „Kralevic Karel, který se sem vracel z Francie se svojí první ženou Blankou z Valois, získal tento hrad na dobu tří let,“ upřesnil majitel.

První staletí z historie hradu přibližují vstupní místnosti zdejší bohaté expozice. Hudba a projekce navozují atmosféru oněch časů. Navíc tu uvidíte cenné exponáty - madonu z období krásného slohu, gotickou skříň anebo křeslo Rudolfa II. „Z hradu se stal zámek v roce 1593, kdy jej získal Rudolf II. Je to přístavba ve tvaru L na hradní křídlo. Tady si stvořil sál a císařské komnaty,“ doplnil Jaroslav Pácha.

Habsburkové vlastnili Zbiroh dlouhých 300 let, až jej v polovině 19. století prodali i s panstvím za devět a půl miliónu zlatých Bethelu Henrymu baronovi von Strousberg. Ten zámek nechal přestavět do současné novorenesanční podoby.

Zámecká věž

„Na konci roku 1869 se sem přestěhoval. Byl to jeden z nejbohatších podnikatelů. Stavěl hutě, železnice a získával obrovské zakázky po celé Evropě, přičemž konkuroval Rothschildům. Adolf Branald o něm napsal nádhernou knížku Král železnic. Baron von Strousberg dopadl velmi špatně, protože v roce 1875 zkrachoval. Na aukci v roce 1877 pak tento zámek koupil Colloredo-Mansfeld,“ přiblížil současný majitel zámku.

V polovině 20. století potom zámek obsadili vojáci. „Nyní se nacházíme ve foyer zámku, které ještě před několika lety foyer nebylo, protože zde byla vojenská kasárna. Bylo to nejtajnější místo Varšavské smlouvy, jediné ostré bojové pracoviště, protože tu byly Tamara, Ramona a Vera, které hlídaly neviditelné bombardéry stealth. Kopec, na kterém Zbiroh stojí, je buližníkový masiv, jenž je prošpikován jaspisem, což je polodrahokam. Jsou to krystaly, proto zde byly Tamara, Ramona a Vera, protože jaspis perfektně odráží radiové vlny. Tady u okénka se hlásili vojáci, hala ani schodiště tu nebyly, ty jsou nově zrekonstruovaná,“ dodal Jaroslav Pácha.


Zobrazit polohu zámku Zbiroh na větší mapě
Spustit audio