Sousoší na Radhošti zaplatili rodáci v Americe

4. duben 2010
Po Česku

Na vrcholu Radhoště stojí kaple. Její oltář zdobí obraz, jehož kopie je ve Vatikánu. Kaple je rovněž každoročním cílem poutníků. Z nedaleké rozhledny je ovšem také nádherný výhled na vrcholy Beskyd. Na horu, která je opředana mýty a bájemi, se vydáme v rámci výletů Po Česku.

Sousoší Cyrila a Metoděje stojí u radhošťské kaple, jako socha pohanského boha Radegasta. Obě díla vytvořil frenštátský rodák, sochař Albín Polášek v roce 1929. Instalována pak byla v roce 1931. Socha souvisí s legendou o příchodu Konstantina a Metoděje na horu Radhošť, což je samozřejmě historicky neprokázané. Nicméně spousta mýtů, bájí a pohádek se o tuto legendu opírá,“ uvedl Radek Hasalík z Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Byli to prý oba věrozvěstové, kteří na Radhošti strhli modlu pohanského boha Radegasta a vztyčili tu křesťanský kříž. Tolik pověst. Mimochodem, ten současný kříž je z roku 1808. A ještě zajímavost: Vytvoření sousoší Cyrila a Metoděje na Radhošti zaplatili čeští rodáci z Ameriky. Albín Polášek byl totiž profesorem na Akademii krásného umění v Chicagu.

Výhled z rozhledny Cyrilka

„Už v polovině 18. století vyrostl na Radhošti péčí meziříčských Žerotínů první dřevěný kostelík. Současné kamenná kaple pochází z konce 19. století. Úvahy o ní však vznikaly už v době výročí cyrilometodějského milénia v 60. letech 19. století, ale realizovat výstavbu kaple Cyrila a Metoděje na vrcholu Radhoště se podařilo až v 90. letech za olomouckého arcibiskupa Theodora Kohna,“ přiblížil Radek Hasalík.

Na bočním oltáři kaple, která byla vystavěna za peníze ze sbírek pořádané po celé Moravě, můžete vidět Slovanskou madonu od Adolfa Liebschera. Kopie obrazu je ve Vatikánu. Kaple je v byzantské stylu a dřevěná zvonice k ní byla přistavěna až v polovině 20. let minulého století. Tehdy také byly vnější stěny kaple obloženy impregnovaným šindelem. To kvůli náročným povětrnostním podmínkám, kterým musí stavba odolávat. Kaple svatých Cyrila a Metoděje je totiž nejvýše postavenou církevní stavbou u nás.

Každý rok vždy na svátek svatých Cyrila a Metoděje je toto místo cílem cyrilometodějské pouti. Ovšem Radhošť v minulosti lákal i z jiných důvodů než náboženských nebo mystických. „Víme, že v 17. století sem chodili hledači pokladů, kteří hledali drahé a vzácné kovy. Většinou byli neúspěšní,“ upřesnil historik. Inspirovaly je nejspíše pseudokrasové jeskyně v podzemí Radhoště.

Kaple svatých Cyrila a Metoděje na Radhošti

Cestou z Pousteven na vrchol Radhoště stojí ještě jedna památka – rozhledna Cyrilka. „Díváme se na beskydské vrchy v okolí. Vidíme Kladnatou, Měší, Okrouhlou, Tanečnici, Kněhyni, Čertův Mlýn a v dáli Lysou horu,“ dodal Radek Hasalík.


Zobrazit radhošťský hřeben na větší mapě
Spustit audio