Ve sklepení Potštejna čeká Bubákov

22. květen 2010
Po Česku

Potštejn je obec v Královéhradeckém kraji kousek od Vamberka. Kdysi se jmenovala Potštýn nad Orlicí. Pochlubit se může prastarým hradem, barokním kostelem svatého Vavřince, ale hlavně zámkem.

Stojíme na nádvoří zámku. Na jedné straně je cukrárna, na straně druhé historický kočár. „Tudy projížděly kočáry a projížděly zámkem. Vidíme výjezd ze zámku… Dýchá tady historie,“ uvedl můj průvodce zámku a jeho současný majitel Zdeněk Nováček.

Zmíněné kočáry vozily panstvo nejprve do poplužního dvora a pak do raně barokního zámku, který v polovině 18. století koupil za 70 tisíc zlatých hrabě Jan Antonín Harbuval-Chamaré a dal mu podobu pozdně barokní. Pan hrabě byl úspěšný podnikatel a jistě i zajímavý člověk.

Bryčka na nádvoří zámku v Potštejně

„Tento podnikatel tu založil plátenictví za podpory Marie Terezie. Když vyjdeme před zámek, je tam sklad plátna, v němž měl zboží za sto tisíc zlatých. Byl to velký podnikatel, který se dokonce pokoušel vyrábět hedvábí. Nakoupil bource morušové a za parkem jsou ještě čtyři moruše, které si ještě pamatují Jana Ludvíka,“ upřesnil Zdeněk Nováček.

Hrabě Chamaré nechal z vyrobeného plátna dokonce ušít i horkovzdušný balón, který v roce 1791 vzlétl k oblakům. Stalo se to jen devět let po slavné montgolfiéře. Hlavně však proslul díky zápalu, se kterým hledal poklad na nedalekém hradě Potštejně. Psal o tom ostatně i Alois Jirásek v novele Poklad. Ten tu prý kdysi ve 14. století zakopal loupeživý rytíř Mikuláš z rodu Drslaviců, který se svými kumpány trápil okolní vsi.

To už jsme se dostali do sklepení potštejnského zámku, kde návštěvníka čeká prohlídka Bubákova. Jak název napovídá, může se tu v temných kobkách se strašidelnými, pohyblivými figurínami a tajemnými předměty, pokrytými letitým prachem a pavučinami, ve tmě černé jako noc i trochu bát.

„Myslíme si, že ne úplně všechny návštěvníky baví historie formou, jakou je návštěvníkům na zámcích podávána. Proto jsme si řekli, že návštěvníkovi musíme říct historii zábavnou formou, aby ji více pochopil a řekl si, že Potštejn má obrovskou historii,“ vysvětlil majitel zámku.

Lákadlo do Bubákova

A tak vnikl sklepní Bubákov. Mimo jiné v něm uslyšíte rovněž o křivohubém Joštovi a dozvíte se, že hrabě Chamaré kvůli pokladu rozboural snad půlku potštejnského hradu.

Poslední šlechtičtí majitelé zámku byli Dobrzenští. „Zámek vdavkami přešel z rodiny Chamaré do rukou Dobrzenským. Ti zámek vlastnili až do roku 1945, kdy byl na základě Benešových dekretů zkonfiskován. Po roce 1948 tu byla škola ROH Ladislava Zápotockého až do revoluce. Zámek žil, ve na stěnách Mramorového sálu jsme měli Lenina, Marxe a Engelse. Po revoluci pak zámek přešel do soukromých rukou. My jsme ho koupili od soukromé firmy, kdy byl zámek zcela prázdný a nic tu nezůstalo. Zbyly tu je tři lustry a prázdná knihovna, která se nedala odnést,“ dodal Zdeněk Nováček.


Zobrazit polohu Potštejna na větší mapě
Spustit audio