Ve skříni na Potštejně ještě visí hraběnčino prádlo

23. květen 2010
Po Česku

Máte rádi prohlídky zámků? Obdivujete tedy s chutí krásné interiéry vybavené starožitným nábytkem a krásnými obrazy a necháváte se unášet vyprávěním o jejich bývalých obyvatelích? Vyrazili jsme obdivovat interiéry zámku Potštejn.

Ocitli jsme se v jídelně zámku Potštejn. „Když se podíváme na fotografie, které máme z doby posledního majitele zámku Tošiho, jak se mu říkalo, vidíme, že zámecká jídelna je skoro totožná,“ ukazuje mi současný majitel zámku Zdeněk Nováček.

Interiér jídelny, stejně jako dalších místností, je totiž vybaven původním zdejším nábytkem, který se mému hostiteli povedlo zapůjčit z Národního památkového ústavu, Muzea Podorlicka a Národního zemědělského muzea. Platí to i o sousední pracovně Františka Jindřicha Dobrzenského, zvaného Toši.

Průčelí kostela svatého Vavřince

„Teď se nacházíme v kapli, kde měl před naším příchodem správce školy kancelář. Na podlaze jsme objevili mramorovou hvězdici. Celé to ovšem bylo pod betonem. Celá podlaha se však rozbila, když se dělaly radiátory. Teď budeme, pokud budou peníze, podlahu restaurovat,“ přiblížil Zdeněk Nováček.

Jinak už je interiér kaple opravený a zdobí jej zase původní oltářní obraz. Z kaple vstupujeme rovnou do ložnice hraběnky. „Vidíme krásnou barokní skříň, která je původní a pochází odsud. Ve skříni je hraběnčino krajkové spodní prádlo. Také vidíme pojízdnou toaletu, na zdech obrazy a myslím si, že i povedenou malbu na zdi,“ prozradil majitel zámku.

Malba vznikla až za současných majitelů, ovšem podle odkrytých zbytků výmalby původní. Podobně jako v dětském salonku. Anebo v salonku modrém, kde můžete vidět krásnou rokokovou sedací soupravu, na kterou kdysi v 18. století usedal tehdejší majitel zámku hrabě Chamaré.

Zámek Potštejn

Původní odkryté fresky zato zkrášlují hudební salon. Až do něho budete přicházet chodbou, povšimněte si starých fotografií, které přibližují život na zámku za bývalých majitelů. Ty Zdeněk Nováček hledá po různých archivech v republice. A za dalšími dveřmi je už největší prostora na zámku.

„Je to úžasný Mramorový stál s nádherným rokokovým stropem. Sál je zrestaurován, přičemž restaurátoři tu pracovali asi půl roku. Strop čistili i kartáčky na zuby. Když jsme zámek koupili, mramor byl začernalý, Marx, Engels a Lenin viseli na čelní stěně, kde po nich ještě byly skoby. Vypadalo to zoufale,“ popsal Zdeněk Nováček. V Mramorovém sále potštejnského zámku byla původně sýpka.

Kašna před zámkem Potštejně

Dnes sál slouží opět koncertům, svatbám a různým společenským akcím. Na restaurování čekají už jen poslední tři exponáty. Paradoxně jsou to tři velké lustry, které Zdeněk Nováček koupil se zámkem v Potštejně jako málem jediné vybavení.


Zobrazit zámek Potštejn a okolí na větší mapě
Spustit audio