Bauerova vila je jediným venkovským kubistickým domem na světě

20. červen 2010
Po Česku

Možná jste před časem zaznamenali zajímavý projekt o slavných vilách. Na toto téma vyšly knihy, pořádaly a pořádají se výstavy a přednášky. Cyklus dostal i rozhlasovou podobu, se kterou jste se mohli setkat i u nás na Radiožurnálu. Ve výčtu výjimečných vil nechyběla ani vila, do které vás teď zvu na výlet Po Česku.

Bauerova vila je jednou z patnácti dochovaných kubistických vil na světě. „Je to vůbec jediná vila ve venkovském prostředí,“ zdůraznila hned na úvod mé návštěvy unikátnost vily, kterou najdete v obci Libodřice kousek od Kolína, Daniela Škarková, předsedkyně správní rady Nadace českého kubismu.

Právě zásluhou této nadace se povedlo vilu zrekonstruovat, vybavit a otevřít pro zájemce o kubistický nábytek a užité umění v tomto duchu, ale také o kubistickou architekturu. Tu ostatně nikde jinde než u nás nenajdete. Je to český unikát z let těsně před první světovou válkou.

Hvězdicové orámování oken

„Nechal si ji postavit tehdejší majitel velkostatku Adolf Bauer pro sebe a svoji rodinu. Časově se posuneme asi o sto let zpátky, tedy do roku 1912 až 1914, kdy si ji pan Bauer nechal navrhnout tehdy avantgardním architektem Josefem Gočárem,“ přiblížila historii Daniela Škarková.

Zatímco mezi movitými lidmi byly v módě spíše zámečky v duchu secese nebo ještě různých historizujících slohů, Adolf Bauer oslovil teprve dvaatřicetiletého architekta, který už měl za sebou snad nejslavnější kubistickou stavbu - obchodní dům Herbst čili Dům U Černé Matky Boží v Praze.

Altán na zahradě

Tam stejně jako u libodřické vily uplatnil na fasádě šikmé, lámané a pyramidální tvary, zejména dekorativním hvězdicovým orámováním oken a zešikmením hlavní římsy. A kubistické tvary najdete i v interiérech.

„Jsme v takzvané schodišťové hale. Návštěvníky vždycky upozorňuji na nádherné sloupy a zábradlí kolem schodiště, které jsou od Josefa Gočára. Nad námi visí nádherný původní lustr od Ladislava Machoně. Lustr je z hnědého kovu. Na stěnách jsou tapety, které vypadají jako kožené, nicméně jsou papírové. Jsou v trojkombinaci barev od tmavě hnědé, přes béžovou po vínově červenou a zobrazují podzimní listy,“ popsala předsedkyně.

„Barvy oblíbené v kubismu byly většinou trochu ponuré, jak bychom lidově řekli. Hnědá, béžová, olivová, tlumené barvy. Tato ložnice však není takovým příkladem, protože je v bílo-béžovém tónu. Určitě si dovedu představit, že by byla použitelná i do současného moderního interiéru,“ doplnila Daniela Škarková.

Návštěvník si může prohlédnout skoro celou vilu, tedy bývalou jídelnu, pánský pokoj, pracovnu, ale i koupelnu anebo bývalé ložnice dcer majitelů v prvním patře. Dům sloužil v minulých desetiletích jako sídlo obecního úřadu, byly tu sociální byty nebo kadeřnický salon.

Bauerova vila v Libodřicích

Z původního vybavení se moc nedochovalo, a tak tu po rekonstrukci Nadace českého kubismu umístila své bohaté sbírky kubistického nábytku, svítidel, grafiky, skla nebo jedinečnou kolekci keramiky. Jsou to často skutečné unikáty.

„V této místnosti se nacházejí skříně, které jsou první dochovanou zmínkou o kubistickém nábytku vůbec. Jsou to knihovny do pánského pokoje autora Vlastislava Hofmana z roku 1911,“ upřesnila Daniela Škarková.

Vzápětí jsme se ocitli v místnosti věnované Pavlu Janákovi, který byl stejně jako Josef Gočár žákem slavného architekta Jana Kotěry. „Pavel Janák se tak s Josefem Gočárem znali a dokonce roku 1911 spolu otevírali Pražské umělecké dílny. V této místnosti je vystavena Janákova keramika. Většinou jsou to ukázky čajových a kávových setů. Na bílém podkladu jsou pomalované takzvaným cik-cak vzorem černou, tmavě modrou nebo červenou barvou. Potom je tu spousta jeho bílých, černých nebo zlatých váz takzvaného tulipánového typu. Opravdu to vypadá jako rozevřený tulipán,“ dodala Daniela Škarková. Mimochodem, tato keramika se stále vyrábí a můžete ji koupit i dnes.

<iframe width="680" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps/ms?ie=UTF8&amp;brcurrent=5,0,1&amp;hl=cs&amp;msa=0&amp;msid=100285124621005192596.000489c3442bacd69b4a9&amp;ll=49.802541,15.512695&amp;spn=2.481871,7.470703&amp;z=7&amp;output=embed"></iframe><br /><small>Zobrazit <a href="http://maps.google.cz/maps/ms?ie=UTF8&amp;brcurrent=5,0,1&amp;hl=cs&amp;msa=0&amp;msid=100285124621005192596.000489c3442bacd69b4a9&amp;ll=49.802541,15.512695&amp;spn=2.481871,7.470703&amp;z=7&amp;source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left">polohu Libodřic</a> na větší mapě</small>
Spustit audio