Návštěvníky náchodského zámku může překvapit Černá paní

3. červenec 2010
Po Česku

Po celé prázdniny vás budu vodit po našich nejkrásnějších hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu. Dnes začínáme na zámku, který patří k největším a historicky nejcennějším v Čechách. Však je také národní kulturní památkou.

S kastelánem Jiřím Růžičkou stojíme na prvním nádvoří náchodského zámku. Stojíme u paty věže, která patří k nejstarším částem památkového objektu a je dominantou nejen zámeckého areálu, ale také celého města, nad kterým se staré šlechtické sídlo vypíná.

„Věž je přibližně 50 metrů vysoká. Ve vnitřním tubusu je hladomorna v pozdně gotickém období. Měla klasickou gotickou čapku, ale později byla za Smiřických přestavěna v italském duchu s lucernou a bání,“ popsal Jiří Růžička.

Pohled na zámek v Náchodě

Věž má průměrnou tloušťku zdí tři a půl metru a důstojně se tyčí nad zámecké střechy na kopci plném krevelu čili hematitu. Jeho chemický vzorec Fe2O3 naznačuje, že tento minerál tvoří zejména železo. A to mělo pro náchodský zámek neblahé a částečně i poněkud kuriózní důsledky.

„Podle kronik do náchodské věže často uhodil blesk. Vězni uvnitř věže byli často omráčeni nebo dokonce zabiti. Věž byla mnohokrát poškozena, protože v té době nebyly hromosvody,“ vysvětlil kastelán. Na věži a kolem ní bývají i dnes vídány různé úkazy - třeba kulové blesky.

Ale vraťme se do dávné historie. Hrad při zemské obchodní stezce mezi Čechami a Kladskem založil někdy v polovině 13. století Hron z rodu Načeraticů. Později gotické sídlo bylo dokonce v majetku českých králů Jana Lucemburského nebo Jiřího z Poděbrad.

Zámeckou a renesanční podobu mu dali zmínění Smiřičtí, zatímco další majitelé, Piccolominiové, se do dějin zámku zapsali zejména barokními přestavbami interiérů, na kterých se podíleli italští architekti, štukatéři a malíři. Zbyla tu po nich rovněž krásná francouzská zahrada. I za dalších majitelů se přestavovalo a přistavovalo.

„Celkem je to velký komplex budov, které jsou většinou fortifikované. Byl to původně hrad, dnes mu říkáme hradozámek, protože si uchoval část hradní a část zámecké architektury,“ upřesnil Jiří Růžička.

Kromě vnitřního zámku s dvěma vnitřními nádvořími, jehož fasádu zdobí renesanční sgrafita, tvoří zámek ještě piccolominské a kuronské křídlo, dále budovy bývalé lesní správy a hejtmanství, obranný turion anebo úřednický trakt. Vše si můžete i s odborným výkladem prohlédnout na takzvaném exteriérovém okruhu. A jistě nezapomenete nahlédnout i do zdejšího medvědária, které je, mimochodem, největší u nás a ve kterém jsou dva huňáči. „Jmenují se Ludvík a Dáša, pokřtil je známý náchodský spisovatel Josef Škvorecký,“ doplnil kastelán.

Náchodský zámek byl původně hrad

Vedle medvědů a blesků má náchodský zámek ještě jednu atrakci - nikoli Bílou, ale Černou paní. „Černá paní náchodská je údajně Benigna, princezna Sasko-Lauenburská. Byla to druhá manželka Ottavia Piccolominiho, který zemřel v roce 1656. Po jeho smrti Benigna údajně neodložila černý šat a tato dáma se tu objevuje jako silueta Černé paní, která prochází zámeckými budovami,“ zasvětil mě do záhady Jiří Růžička.

Věřte, neveřte! V každém případě si ji můžete prohlédnout na jednom z portrétů v takzvané Piccolominské galérii. Náchodský zámek je přitom veřejnosti otevřen už od roku 1870. „Tehdy privátní majitelé otevřeli zámek veřejnosti, kdy kustod na zavolání přispěchal a provedl zámkem,“ potvrdil kastelán Jiří Růžička.
V povídání o náchodském zámku jsme pokračovali v nedělním vysílání.

<iframe width="680" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps/ms?f=q&amp;source=s_q&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;msa=0&amp;msid=100285124621005192596.00048b6cddddd95bb1ef2&amp;ll=49.816721,15.721436&amp;spn=2.481144,7.470703&amp;z=7&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small>Zobrazit <a href="http://maps.google.cz/maps/ms?f=q&amp;source=embed&amp;hl=cs&amp;geocode=&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;msa=0&amp;msid=100285124621005192596.00048b6cddddd95bb1ef2&amp;ll=49.816721,15.721436&amp;spn=2.481144,7.470703&amp;z=7" style="color:#0000FF;text-align:left">polohu Náchoda</a> na větší mapě</small>
Spustit audio