Buchlovice - zámek s půvabem italské venkovské vily

14. srpen 2010
Po Česku

Je to zámek, do kterého by se klidně mohl nastěhovat i současník. Jeho poslední majitel jej totiž opustil až v roce 1945. Pyšní se francouzskou zahradou s pavím albínem, vlastní záchrannou stanicí pro zvířata nebo ojedinělou výstavou fuchsií. Buchlovice u Uherského Hradiště zkrátka nabízejí návštěvníkům nejen neopakovatelnou barokní atmosféru, ale i něco navíc.

„Stojíme na čestném dvoře dolní zámecké budovy, kde je prohlídková trasa. Jde o reprezentační část zámku Buchlovice. Návštěvníci se mohou podívat přes kašnu na první terasu, kde je horní zámecká budova nazvaná Flóra podle sochy Flóry, kterou je možno vidět v průjezdu,“ začíná naši prohlídku na jednom z nejpůvabnějších moravských zámků kastelánka Ivana Syslová.

Jak jsem se záhy dozvěděl, na dolním zámku bydlívali majitelé, zatímco horní sloužil jako hospodářské zázemí a byly tam i konírny. „Ke stavbě zámku se rozhodl majitel hradu Buchlova Jan Dětřich Petřvaldský. Stavba se započala v roce 1698 a v roce 1701 byla dokončena dolní zámecká budova,“ pokračuje kastelánka.

A dodává ke stavbě i něco romantiky jako od Rasamundy Pilcherové: „Určitě víte, že se romanticky traduje, že byl zámek stavěn pro jeho ženu, která byla původem z Itálie a jmenovala se Anežka Eleonora da Collona Fels. Pravda je však taková, že se pro stavbu zámku rozhodl, protože hrady už přestaly vyhovovat náročnějším požadavkům šlechty.“

Socha Flóry

Proti legendě - byť se dobře poslouchá - svědčí několik skutečností: Rod Collonů byl sice původně italský, ale větev, z níž pocházela Anežka Eleonora, sídlila ve Slezsku. Oba manželé se nejspíše seznámili v Brně, nikoli v Itálii. A konečně - panstvo se do zámku nastěhovalo až padesát let po jeho dostavění, kdy už hrdinka romantického příběhu nežila.

V každém případě Jan Dětřich Petřvaldský a jeho syn Zikmund Karel vystavěli nádherný barokní zámek, který má charakter letohrádku v rozsáhlé zahradě. „Když návštěvník vstoupí, uvidí francouzskou zahradu, která přechází v krajinářský park o rozloze 18 hektarů. V rámci prohlídky parku nabízíme výstavu fuchsií, návštěvník může navštívit záchrannou stanici volně žijících živočichů nebo oboru se zvířaty,“ vypočítává lákadla zámeckého parku Ivana Syslová.

Děti, ale i dospělé jistě potěší ovce, koza nebo lama, v záchranné stanici zase krkavci anebo orel mořský. A v parku potkáte i pávy, kteří patří na každý zámek, ale na Buchlovice zvlášť. Právě tento pták se totiž skvěl na erbu rodu Petřvaldských z Petřvaldu, který zámek vystavěl a vlastnil až do počátku 19. století. „Traduje se totiž, že když nějací vojáci obléhali sídlo Petřvaldů, tak je v noci zachránil právě křik páva,“ vysvětluje kastelánka.

Jeden z dvaceti pávů

V zámecké zahradě v Buchlovicích napočítáte na dvacet pávů a jeden z nich je dokonce bílý - jako na zmíněném erbu!

Zámek Buchlovice je však zajímavý nejenom zvenku. Ne náhodou si jej vybral pro natáčení své nové pohádky Čertova nevěsta i úspěšný režisér Zdeněk Troška. Na prohlídku zámeckých komnat se vydáme v nedělní části výletu Po Česku.


Zobrazit Zámek Buchlovice na větší mapě
Spustit audio