Český lev se do erbu Berchtoldů dostal díky vraždě

15. srpen 2010
Po Česku

Pokud jste v posledních dnech navštívili zámek Buchlovice na jižní Moravě, nejspíš jste tam narazili na filmový štáb. Známý režisér Zdeněk Troška tam natáčel novou pohádku Čertova nevěsta. A asi vás taky napadlo, že si exteriéry a interiéry nevybral vůbec špatně. Tamější zámek je totiž jako z pohádky.

Unikátní barokní architektuře zámku Buchlovice, jeho zahradě a dalším zajímavostem jsme se věnovali v sobotní části výletu Po Česku.

„Vstoupili jsme na začátek prohlídkové trasy,“ provádí mne kastelánka Ivana Syslová. „Má 15 místností – reprezentační část předposledního majitele, rakouského velvyslance Leopolda II. Berchtolda, který si interiéry zámku začal upravovat v roce 1910 až 1915 pro svou reprezentaci.“ Na zámku totiž přijímal významné hosty nejen z Rakouska-Uherska, ale i ze zahraničí. Proto se tu ložnice střídají s přijímacími salóny. Uvidíte tu i ložnici pana velvyslance a jeho choti.

„Nábytkové zařízení, které návštěvníci uvidí, je autentické. Vybavení místností se dochovalo tak, jak zámek opustil poslední majitel – Alois Berchtold v roce 1945,“ upozorňuje kastelánka. Nábytek je vesměs barokní anebo neobarokní, neboť právě v tomto duchu se odehrála zmiňovaná rekonstrukce před sto lety. Mimochodem, Berchtoldové měli v erbu českého dvouocasého lva s královskou korunou na hlavě a s mečem a štítem v předních tlapách.

A jak se symbol české státnosti dostal na znak tohoto šlechtického rodu původem z Tyrolska? „Příslušník rodu Berchtoldů měl zasadit první smrtelnou ránu Přemyslu Otakarovi II. při bitvě na Moravském poli. Pověst praví, že od té doby získali Berchtoldové do znaku lva,“ vysvětluje Ivana Syslová.

Okolí zámku Buchlovice

Jednou z nejkrásnějších místností je bezesporu salon se stříbrnými polychromovanými ozdobami na stěnách, ve kterém visí i portrét jednoho z nejvýznamnějších majitelů zámku - Leopolda I. Berchtolda, pradědečka Leopolda II.

„Největší a nejreprezentativnější místností buchlovického zámku je hudební sál. Nachází se přesně uprostřed dolní zámecké budovy a je velmi ceněn pro svou bohatou štukovou výzdobu, která pochází z brněnské dílny Baltazara Fontany,“ pokračuje Ivana Syslová.

Nádherné jsou i fresky. Mezi další reprezentační místnosti náleží velká jídelna s kaplí, knihovna anebo kuřácký salon, ve kterém visí portrét jedné zajímavé ženy, která se přivdala do rodiny Berchtoldů. Možná vás překvapí, kdo to byl. „Je to Marie Anna Mozartová, které říkali Naner, sestra Wolfganga Amadea Mozarta. Vzala si jednoho z přízně Berchtoldů - Jana Křtilete Berchtolda,“ upřesňuje kastelánka.

Buchlovický zámek byl reprezentativním sídlem

Na zámku ovšem může návštěvník vidět nejen komnaty, kde se vedla důležitá diplomatická jednání anebo kde se holdovalo vznešeným uměním, ale i místnosti docela intimní. „Díváme se na toaletu z počátku 20. století, která je návštěvníky velmi obdivovaná. Je z keramiky z Holandska, z Delftu,“ ukazuje mi moje průvodkyně.

Vida, co všechno může být na zámcích z Delft. Nejen obložení záchodů a koupelen, ale třeba i klozet. V tom, který byl na buchlovickém zámku určen pro zvláště vznešené návštěvníky, se skví nápis Salute, což italsky znamená nazdar, nebo taky blaho či zdraví. Přeložte si to, jak chcete.


Zobrazit místo Zámek Buchlovice na větší mapě
Spustit audio