Komnaty hradu Bouzov vyzdobili až němečtí rytíři

22. srpen 2010
Po Česku

Romantický hrad Bouzov na severní Moravě byl už kulisou pro mnoho filmů. Natáčela se tu mimo jiné i oblíbená pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Bohatě zdobené interiéry hradu působí skutečně pohádkově, pocházejí však, stejně jako současná podoba celé památky, až z počátku 20. století.

Jak hrad přišel ke svému romantickému kabátu nebo kdo na něm podle legend straší, jsme se dozvěděli v sobotním výletu Po Česku.

„Vstoupili jsme do paláce Státního hradu Bouzov. Dostali jsme se sem přes dva kamenné mosty a kupodivu i přes mosty padací, které jsou v současné době ještě funkční,“ upozorňuje kastelánka Zuzana Šulcová.

Naštěstí je před mým příchodem nevytáhla, ani mě nesvrhla do 7 metrů hlubokého propadliště zvaného vlčí jáma. Zato mě provedla po celém památkovém objektu, který má neuvěřitelných sto pokojů.

Hrad, nebo spíše – kvůli svému pohodlnému vybavení – hradozámek, sloužil jako reprezentační sídlo velmistra Řádu německých rytířů. Do této podoby jej nechal upravit velmistr Evžen Rakouský.

K hradu vedou dva kamenné mosty

„Rytířský sál je největší místností na hradě Bouzov. Na šířku zabírá téměř celé severní křídlo a na výšku má 9 metrů. Je určen k nejslavnostnějším příležitostem. Je bohatě vyzdoben – nacházejí se zde erby bývalých majitelů, českých i moravských, a také erb Řádu německých rytířů,“ popisuje kastelánka.

Abyste si hradní výzdobu uměli představit – stěny jsou obloženy dřevěným táflováním, okna vitrážovaná. Vše inspirované německou gotikou. A hned vedle Rytířského sálu se nachází nejdůležitější a nejtajemnější místnost na hradě.

„Kapitulní síň patřila k nejduchovnějším místnostem na hradě. Je vybavena lavicemi, křeslem pro velmistra a jeho pobočníky a zajímavostí na ní je jeden metr hluboký kazetový strop. Z něj visí 48ramenný lustr, který je ozdoben patronem řádu, svatým Jiřím,“ ukazuje mi výzdobu síně má průvodkyně.

Právě tady měli být do řádu přijímáni noví členové, což se ironií osudu v minulosti nikdy nestalo. Až letos v květnu, kdy zde proběhla slavnostní investitura tří nových členů řádu.

S kastelánkou si prohlížíme i hradní kapli, zbrojnici, hodovní síň, jídelnu velmistra s tajnou chodbou a další a další vznešené pokoje, ale i hradní kuchyni s fortelným sporákem a velkým grilem. A nakonec si necháváme dominantu hradu – věž Hlásku.

V interiérech hradu Bouzov

„Je přístupná pouze z druhého patra, patřila totiž k obrannému systému hradu. Má v průměru 12 metrů, místnosti jsou čtyřmetrové a schodiště je vybudováno v síle zdi věže,“ popisuje Zuzana Šulcová bytelnou stavbu.

Pak už s kastelánkou stoupáme nahoru. Věž je vysoká 64 metrů, nicméně návštěvníkovi stačí vystoupat na ochoz, který je ve výši 42 metrů nad hradním nádvořím.

„Odsud vidíme rozlehlé údolí, uprostřed něhož stojí na hradním vrchu hrad. Před námi je vidět masiv Jeseníků a Kralického Sněžníku a Drahanská vrchovina. Pod námi je obec Bouzov,“ ukazuje Zuzana Šulcová výhled z hradní věže. A když je ideální viditelnost, je vidět Kralický Sněžník i vrchol Pradědu.


Zobrazit polohu hradu Bouzov na větší mapě
Spustit audio