Zámek Jánský Vrch utvářelo česko-polské sousedství

28. srpen 2010
Po Česku

Slyšeli jste už někdy o zámku Jánský Vrch? Že ne? Žádný div! Určitě jde o jeden z nejméně známých památkových objektů u nás. Tento zámek najdete ve městě Javorník v Rychlebských horách, tedy ve Slezsku. Odevšad z Čech i Moravy je tam daleko a třeba z východních Čech je to blíž přes Polsko než přes naše území.

„Původně to byl hrad. První zmínka o něm je z roku 1307. Později byl postupně přebudován až do dnešní podoby, takže v současné době je to zámek,“ podotýká hned na úvod kastelánka Kateřina Danielová. I když jde o zámek, vypíná se pyšně na vršku na městem.

„Původními majiteli byla svídnická knížata Bolko I. a Bolko II. Ale už od roku 1348 zámek patřil do majetku vratislavské církve. Po roce 1945 pak pro polskou církev zámek spravovala česká církev v Českém Těšíně. V současné době je v majetku českého státu,“ pokračuje kastelánka.

K jeho zestátnění ovšem došlo až po vzájemném majetkovém vyrovnání české a polské katolické církve, tedy až roku 1984. Díky tomu se interiéry zámku dochovaly ve velmi autentické podobě, což mi potvrdila i kastelánka: „V zámku se příliš nerestaurovalo, takže téměř všechno je původní.“

Současná barva fasády zámku Jánský Vrch

„Jsou zde také vzácné textilie, především záclony, které se v jiných objektech dochovaly jen málo,“ upozorňuje Kateřina Danielová. „Teď se třeba díváme na záclony staré 150 až 200 let. Jsou opravdu vzácné.“ Ty jistě ocení zejména návštěvnice zámku.

Zámek Jánský Vrch sloužil jako letní sídlo vratislavských, tedy slezských biskupů. A svou současnou podobu dostal – ironií osudu – v době, kdy Marie Terezie Slezsko, které po staletí bylo součástí zemí Koruny české, ztratila ve prospěch Pruska.

Nechte si od kastelánky Kateřiny Danielové vyprávět, jak to tenkrát bylo: „Za Marie Terezie došlo k největšímu rozkvětu zámku, protože zde působil biskup Schaffgotsch, který se za války přidal na stranu Marie Terezie, tedy na stranu poraženou. Musel proto v podstatě celý zbytek života trávit tady. Díky tomu zde probíhaly velké opravy a zámek dostal dnešní podobu.“

Terasa zámku Jánský Vrch

Právě za biskupa Filipa Gotharda Schaffgotsche došlo k proměně zámku na pohodlné barokní sídlo a také třeba k vybudování terasy s francouzskou zahradou. Tehdejší dobu připomíná i růžovo-bílo-žlutá barevnost fasád.

„Od roku 2002 jsou fasády opravovány. Snažíme se na základě provedených sond vracet barevnost fasád do podoby, jakou měly, když tu působil biskup Schaffgotsch. Vizuálně tedy zámek působí tak jako za Marie Terezie,“ vysvětluje kastelánka.

Na prohlídku interiérů zámku Jánský Vrch se vydáme v nedělním výletu Po Česku. Navštívíme nejen jeho krásný koncertní sál, ale i kuchyni, koupelnu, prádelnu nebo mandlovnu.


Zobrazit Zámek Jánský Vrch na větší mapě
Spustit audio