Na návštěvě pomaloval stěny a dnes má v domě muzeum

11. září 2010
Po Česku

Vyznavači děl malíře a grafika Josefa Váchala by měli zavítat do Litomyšle. V tamním Portmoneu totiž tento významný český umělec vymaloval stěny dvou místností a mají tam i nábytek, který vytvořil.

Josef Váchal vynikl zejména jako dřevorytec, grafik a tvůrce krásných knih. Byl ovlivněn expresionismem, ale i symbolismem anebo secesí. Zajímal se také o okultismus. Z jeho knih můžete znát Šumavu romantickou a umírající nebo Krvavý román. V litomyšlském Portmoneu můžete obdivovat opravdu jedinečná Váchalova díla, která snad zaujmou nejen zájemce o výtvarné umění.

Je to docela nenápadný, starý přízemní domek v ulici Terézy Novákové v Litomyšli. Uvítala mě v něm správkyně a průvodkyně v jedné osobě Marie Venclová: „Nacházíme se v Portmoneu, v Muzeu Josefa Váchala v Litomyšli. Dům je pojmenován podle Josefa Portmana, litomyšlského občana, který zde bydlel a který obdivoval a sbíral dílo Josefa Váchala.“

„Nejvýznamnější v tomto domě je výmalba dvou místností, které si nechal Josef Portman od Josefa Váchala ztvárnit v průběhu let 1920 až 1924, kdy zde byl malíř jeho hostem,“ upozorňuje Marie Venclová. Obě místnosti vymalované – kromě podlahy – slavným umělcem Josef Portman běžně obýval. V jedné měl skladiště pro svou rozsáhlou sbírku výtvarných děl, v druhé ložnici.

„V první vymalované místnosti je dnes umístěna postel, ve které Josef Portman opravdu spával. Centrálním motivem výmalby je veliká krajina znázorňující údolí řeky Soči, kde byl Josef Váchal za 1. světové války na frontě,“ vysvětluje moje průvodkyně.

Dům Josefa Portmana v Litomyšli

Expresiní malby na stěnách i na stropě je těžké popsat. Vynikají výraznou barevností. Najdete tu nejen krajinu, ale i množství ďáblů, ďáblíků, skřetů a duchů střídajících se s klasickými křesťanskými tématy nebo s odkazy na hinduistickou Bhagavadhítu a jiné orientální prameny. Jsou tu i odkazy na Váchalova díla.

Zkrátka tyto malby jsou tajemné, což platí zejména o druhé, menší místnosti. „Tam se setkáváme s větším množstvím mystických motivů, ať už se jedná o obraz Ukřižovaného nebo madony. Je tu i několik motiv smrtky, umrlce nebo duše stoupající z mrtvého těla,“ vypočítává Marie Venclová.

Ve stejném duchu jako výmalba je i nábytek, který rovněž vytvořil Josef Váchal během svých návštěv u svého přítele Josefa Portmana. „Nábytek je vyzdoben částečně figurálními a částečně florálními motivy. Jsou na něm různí ďáblíci, zvířátka nebo postavičky. Zajímavé jsou i nápisy, které odkazují k účelu nábytku, ať už je to knihovna, šatní skříň, případně stůl,“ upřesňuje správkyně muzea.

Nábytek vyzdobil Josef Váchal

Osudy domu Josefa Portmana byly docela pohnuté. V 70. letech minulého století vyhořel, pak sice patřil Národní galerii, ta ovšem neměla peníze na jeho opravu. O záchranu doslova zdevastované památky se na začátku 90. let zasloužil známý nakladatel Ladislav Horáček. A rozhodně to nebyl snadný úkol.

„Malby byly metodou transferu přeneseny pryč z místností a ty byly potom postupně doštukovány. Jakmile byla omítka v laboratořích zrestaurována, byly malby naneseny na svoje původní místo,“ popisuje složitou metodu rekonstrukce Marie Venclová.

V nedělním výletu Po Česku se vydáme po stopách slavného litomyšlského rodáka, který se narodil v tamním zámeckém pivovaře – Bedřicha Smetany.


Zobrazit Portmoneum a zámek Litomyšl na větší mapě
Spustit audio