V zámeckém pivovaru v Litomyšli se naplnila andělská předpověď

12. září 2010
Po Česku

Před necelými dvěma stoletími se v litomyšlském zámeckém pivovaře narodil chlapec, který už ve svých šesti letech – podobně jako před ním Wolfgang Amadeus Mozart – všechny udivoval svou hrou na klavír. Byl jím pochopitelně Bedřich Smetana. V jeho rodném bytě se o slavném skladateli dozvíte i dnes ledacos zajímavého.

Sto let po Bedřichu Smetanovi se litomyšlskými uličkami procházel další slavný český umělec, výtvarník Josef Váchal. Do domu, ve kterém zde pobýval a kde svými malbami vyzdobil dvě místnosti, jsme se podívali v sobotním výletu Po Česku.

„Nacházíme se v ložnici, kde se měl Bedřich Smetana narodit,“ vítá mne v místech, kde 2. března 1824 poprvé spatřil světlo světa slavný skladatel, Renata Kmošková z Regionálního muzea v Litomyšli. O jeho narození se v rodině tradovala zajímavá historka.

„Když čekala malého Bedřicha, měl se paní Smetanové zjevit anděl, který jí zvěstoval, že se jí narodí toužebně očekávaný syn. Údajně mu prý předpověděl i hudební nadání. Smetanovi se na dítě proto velmi těšili. Pan Smetana předtím působil v pivovaře v Novém Městě nad Metují. Čtrnáct dní po příjezdu rodiny do Litomyšle se malý Bedřich narodil,“ vypráví Renata Kmošková.

Bedřich byl totiž první syn Františka Smetany po deseti dcerách. Po něm přišlo na svět ještě dalších sedm dětí. Smetanovi žili v Litomyšli do Bedřichových 7 let a už tady se prokázalo chlapcovo hudební nadání.

Rodný byt Bedřicha Smetany

„Jeho tatínek hrál v kvartetu. Scházeli se tady a koncertovali. Bedřich dokázal to, co odposlechl, potom sám interpretovat. Překvapil také svého tatínka, když mu na housličkách, které mu nechal udělat, zahrál to, co hrál on. Bylo mu asi pět let,“ pokračuje ve vyprávění Renata Kmošková.

Jako zázračné dítě pak koncertoval před vrchností na litomyšlském zámku anebo v Litomyšli na Karlově, kde dnes stojí Smetanův dům. Tam jako šestiletý vůbec poprvé vystoupil na veřejnosti, když zahrál u příležitosti akademie filozofů předehru k Auberově opeře Němá z Portici. Ovšem nemyslete si, malý Bedřich měl s otcem i spory.

„Jeho tatínek chtěl, aby hrál na klavír. On měl ovšem radši své housličky, takže to bylo ze začátku dost přemlouvání. Nakonec ho však tatínek přesvědčil, a jak se později ukázalo, klavír byla dobrá volba,“ vysvětluje pracovnice muzea.

Zámek Litomyšl a přilehlý pivovar

Bedřichovy housličky, stejně jako klavír, na který hrál, můžete v rodném bytě vidět. Jsou tu i další autentické předměty – třeba Smetanovy brýle, které známe z jeho podobizen, a stůl, na kterém komponoval. Také jehelníček jeho maminky anebo hodiny, které se ke Smetanovým dostaly docela kuriózně – od místních hrabat. „Smetanovi jim totiž půjčili peníze. Byli dobře situovaní a uměli s penězi lépe hospodařit. Pan hrabě jim potom dal místo peněz tyto hodiny jako dar,“ doplňuje Renata Kmošková.

Navzdory romantickým historkám o nuzných začátcích velkých umělců byli Smetanovi opravdu docela zámožní. I byt v pivovaru byl na svou dobu docela velký. Skládal se z pracovny, salónu, ložnice, místnosti pro služebnou, komory a kuchyně. Vše je dnes vybaveno dobovým nábytkem a visí tu portréty Františka a Barbory Smetanových, Bedřicha i jeho sourozenců.


Zobrazit polohu zámku a zámeckého pivovaru v Litomyšli na větší mapě
Spustit audio