Pražští dominikáni jsou všem na očích, a přesto skryti

18. září 2010
Po Česku

Tak zní podtitul výstavy, kterou před pár dny otevřeli v klášteře dominikánů u svatého Jiljí na Starém Městě pražském. A je opravdu výmluvný. Ne každý totiž ví, že mezi ulicemi Jilskou, Jalovcovou a Husovou se nachází rozsáhlý klášterní areál, který rozhodně stojí za návštěvu a který díky zmíněné výstavě také výjimečně můžete navštívit.

„Stojíme v Rajském dvoře, v zeleni uprostřed kláštera,“ říká na úvod páter Romuald Rob. „Má evokovat zahradu rajskou. Je zde možné si trochu odpočinout, nasát čerstvý vzduch a také čerstvé myšlenky.“ Procházíme spolu ambit kláštera, který ze čtyř stran obklopuje Rajský dvůr, a já poslouchám vyprávění o bezmála tisícileté historii tohoto místa.

Původně tu stával románský kostelík, který později pražští biskupové proměnili v kapitulu, tedy společenství kněží pověřené určitými úkoly. Byla to třetí kapitula u nás, po těch na Pražském hradě a na Vyšehradě, a její význam byl nemalý. Dokládají to události kolem zasvěcení zdejšího kostela.

„Už jenom to, že se vysvěcení chrámu 4. května 1371 účastnil císař Karel IV. s manželkou Eliškou, svědčí něco o významu tohoto místa,“ myslí si páter Romuald a dodává, že kostel světil sám arcibiskup Jan Očko z Vlašimi.

Rajský dvůr kláštera sv. Jiljí

Za husitských bouří kapitula u svatého Jiljí zanikla a ve zdejším kostele se po dvě století přijímalo pod obojí. Z chrámu se však i tak stalo opět z náboženského hlediska významné místo. „Zdejší farář byl pověřen vyjednáváním o basilejských kompaktátech. I Johannes Kepler, který byl kališníkem, tu má pohřbenu svou rodinu,“ podotýká páter Romuald.

V době pobělohorské přicházejí ke svatému Jiljí členové řádu, ze kterého je i můj průvodce. „Dominikáni klášter dostali v roce 1620 od císaře darem. Pustili se hned do přestavby kostela a potom i do stavby kláštera,” vysvětluje. Dominikáni v klášteře svatého Jiljí působí dodnes. Dokonce tu sídlí jejich provincialát, tedy jakési české ředitelství.

Činnost Řádu bratří kazatelů, jak se dominikáni označují, přibližuje expozice, kterou si můžete v klášteře u svatého Jiljí prohlédnout. Uvidíte na ní hábit bratří dominikánů anebo sošku svatého Jana Nepomuckého, který byl u svatého Jiljí kanovníkem. Jsou tu fotografie ze života řádu, mnoho dokumentů z jeho historie a nahlédnete třeba i do rokokové knihovny s cennými svazky anebo do nádherného barokního refektáře, tedy letní jídelny.

Výstava má pozvat návštěvníky do útrob kláštera. A přestože se jim neotvírá úplně všechno, skrze okna a chodby je možné alespoň nahlédnout do dalších prostor kláštera,“ zve k návštěvě páter Romuald Rob.

Plakát expozice o dominikánech

Výstava má zvláštní název Hic sunt domini canes, což je slovní hříčka. Evokuje historické označení neznámého místa „Hic sunt leones“, tedy zde jsou lvi, které se kdysi psávalo na mapách. A neznámým místem pro turisty tento klášter zcela jistě je.

Současně se tento odkaz na neznámé místo propojuje s dominikánským řádem – domini canes značí psi Páně. A mimochodem, z dominikánského řádu vzešel i současný arcibiskup pražský a primas český Dominik Duka.

V nedělním výletu Po Česku si prohlédneme tamější kostel svatého Jiljí, který nádhernými freskami vyzdobil Václav Vavřinec Reiner a kde můžete vidět i zajímavou podobiznu Václava Havla.


Zobrazit klášter sv. Jiljí v Praze na větší mapě
Spustit audio