Slovenský tisk: SIS odposlouchává novináře

Zahraniční noviny se dnes ptají, co bude s Blízkým východem a tvrdí, že Tony Blair ztrácí třetí cestu. Slovenské noviny zase přinášejí šokující odhalení, že tamní tajná služba odposlouchává novináře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zahraniční tisk

zahraniční tisk | Foto: Jan Rosenauer

Po ztroskotaných jednáních v Oslu konečně uspěl na Blízkém východě plán cestovní mapa. Zdá se, že dlouhodobý mír je na dosah a optimisté si mnou ruce. Všechno ale není tak růžové, varuje ve svém dnešním vydání deník International Herald Tribune.

Na jednu stranu byl militantní Jásir Arafat při jednáních nahrazen důstojnějším premiérem Abbásem. Ten pak uznal i nepřijatelnost palestinského terorismu. Jeho izraelský protějšek Ariel Sharon zase souhlasil s pojmem okupace izraelskými jednotkami. Na druhou stranu se ale zatím téměř nic nezměnilo.

U Abbáse zůstalo jen u slov. Většinu teroristických sítí musel zničit Izrael. Teroristé se už tak okatě neodsuzují. Veřejné mínění je totiž na jejich straně. A možná je celá pro-mírová vláda jen loutkou v rukou palestinského duchovního vůdce Jásira Arafata. Izraelec Šaron už zase stačil svůj anti-okupační projev opatřit řadou dodatečných vysvětlení - jak to vlastně tehdy myslel a že okupace pokračuje dál.

A tak jediným, kdo nehrál divadlo pro veřejnost, je snad jen americký prezident, myslí si deník. Bushova komise pro otázky Blízkého východu totiž úzkostlivě dodržuje rovnováhu a spravedlnost v jednání s oběma znesvářenými státy. O to se doposud ještě žádný politik nepokusil. Bushův osobní přístup tak může být konečným garantem míru na Blízkém východě, píše International Herald Tribune.

Jeden z~klíčových mužů současné Evropské unie francouzský prezident Jacques Chirac volá po změkčení Paktu stability - tedy pravidel pro rozpočtovou disciplínu zemí, které zavedly euro. Velkou pozornost tomu věnuje dnešní vydání listu Financial Times.

Teď se podíváme do Británie. Britský premiér se často ohání výrazem třetí cesta. Jde o mírně levicovou vládu, jejímž je zastáncem. Právě tento název nesla také konference pořádaná v Londýně v minulých dnech. Informuje o tom britský deník Independent. Setkání mělo širokou škálu témat - migraci, terorismus a jak se mu bránit a s tím související globální politiku. V ostrovním království se kvůli tomu sešli levicoví politikové, v čele s Gerhardem Schröderem, politologové a další odborníci ze čtrnácti zemí.

Otázkou ale je, co na Blairovo bohulibé počínání řeknou jeho voliči, připomíná Independent. Zatímco premiér řeší globální otázky, domácí reforma zdravotnictví mu uniká mezi prsty. Jeho vize třetí cesty byla navíc narušena válkou v Iráku: s evropskými levicovými vládami se Tony Blair nedohodne a americký prezident je pro jeho voliče příliš pravicové sousto, dodává dnešní Independent.

V souvislosti s nejnovější kauzou slovenské tajné služby SIS deník Sme parafrázuje známou reklamu žertovným zvoláním - Špína je zažraná! Do smíchu mu přesto není. SIS, která byla obviněna ze zneužívání odposlechů totiž bezostyšně odposlouchávala samotné novináře, kteří kauzu vyšetřovali. A dělala to tak neobratně a zřetelně, že muselo jít o demonstrativní projev síly. List Sme díky tomu neváhá označit tajnou službu za zločineckou organizaci, která má mnoho společného se svou přechůdkyní Slovenské státní bezpečnosti.

Stejně jako ona totiž SIS nikdy nesplňovala požadavky demokratického státu. Do kauzy odposlechů jsou zapleteny i slovenské politické špičky. Ty tvrdí, že SIS vyčistily od podvratných živlů z dob zkompromitovaného šéfa Ivana Lexy. Jak ale upozorňuje deník Sme, žádné propouštění ani změna interních směrnic nemůže situaci napravit. Do NATO bychom měli vstupovat s čistým štítem, dodávají odposlouchávaní novináři z deníku Sme.

Petra Lazáková, Julie Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme