Architektonickou soutěž na katedrálu pomohl vyhrát nižší rozpočet

4. prosinec 2010
Po Česku

Vrchu Petrov kousek nad brněnským Zelným trhem, zvaným místními Zelňák, vévodí katedrála svatého Petra a Pavla. Vznikla bezmála před devíti sty lety, a proto možná překvapí, že už tehdy o její stavbě rozhodovaly okolnosti zcela současné – nedostatek peněz.

„Podle písemných pramenů stával zde na Petrově chrám už na počátku 13. století,“ začíná naši prohlídku historička a odborná pracovnice nedalekého Diecézního muzea Jana Mlatečková. „Nicméně archeologický výzkum provedený v 90. letech 20. století prokázal, že románský kostel na tomto místě stál už ve 12. století. Jeho zbytky si můžete prohlédnout v kryptě katedrály.“

Původní raně barokní bazilika byla nejprve zasvěcena jen svatému Petrovi. Jména dvou světců – Petra a Pavla – nese až od roku 1378. Jednalo se tenkrát o farní kostel, který sloužil zejména obyvatelům české národnosti.

„V 15. století během husitských válek byl přestavěn do podoby pozdně gotické baziliky s trojlodím,“ říká Jana Mlatečková a dodává, že tím získala budova kostela rozsah, jaký má dnes.

Průčelí katedrály na brněnském Petrově zdobí citát z Matoušova evangelia

Za třicetileté války byl kostel svatého Petra a Pavla – podobně jako celý Petrov – značně poškozen. Pak byl skoro sto let v jakémsi provizorním stavu. K liturgickým účelům sloužil pouze presbytář, který byl zaklenut raně barokní klenbou. Až v polovině 18. století došlo k barokní přestavbě celé katedrály.

„Jejím autorem byl významný brněnský architekt Mořic Grimm. Stavitelem byl František Benedikt Klíčník, kterému byla stavba svěřena, protože Mořic Grimm předložil méně výhodný rozpočet,“ doplňuje zajímavost z historie katedrály moje průvodkyně.

A podobná situace se opakovala i při novogotické přestavbě chrámu na konci 19. století. Na restaurování katedrály se tehdy podílel přední rakouský architekt a puristický restaurátor působící tehdy v Brně August Prokop. Jeho dílem je třeba přestavba presbytáře anebo přestavba kaple v nedaleké biskupské rezidenci.

Novogotickou přestavbou prošel především presbytář, na další zásahy do barokního interiéru katedrály už nebyly naštěstí prostředky

Měl ambici restaurovat i exteriér katedrály. Jedna věž měla být podle jeho návrhu umístěna v západním průčelí, což by si však vynutilo i přestavbu biskupské rezidence, a tak jeho návrh nebyl přijat. „Tehdejší biskup František Seleský Bauer tedy vypsal soutěž, ve které se sešlo 42 návrhů. V ní zvítězil jeho mladší kolega August Kirnstein,“ doplňuje Jana Mlatečková. Silueta Brna vypadá díky tomu tak, jak ji dnes známe.

V rámci Kirsteinovy rekonstrukce byl vnější plášť katedrály očištěn od gotických detailů a byl také pozměněn původní barokní portál, čehož později památkáři litovali. Především však bylo přistaveno známé dvojvěží, které můžete vidět – stejně jako siluetu celého dómu – na naší desetikoruně.

Katedrála svatého Petra a Pavla v Brně je národní kulturní památkou a od roku 1777, kdy bylo v Brně založeno biskupství, je i chrámem biskupským.

V nedělním výletu Po Česku si katedrálu prohlédneme zevnitř a mimo jiné se dozvíme, kteří současní umělci přispěli k její výzdobě.


Zobrazit katedrála svatého Petra a Pavla na Petrově v Brně na větší mapě
Spustit audio