Dětský park, sáňky, nebo černá sjezdovka? Ve Sněžníku si můžete vybrat

22. leden 2011
Po Česku

Že je Dolní Morava v Králickém Sněžníku místem vhodným pro zimní rekreaci a především lyžování, bylo jasné už v období normalizace. Zastaralý areál pro zimní sporty, který tehdy na svazích nedaleko obce vyrostl, nahradil v loňském roce zcela nový komplex lyžařského střediska zahrnujícího dvě moderní čtyřsedačkové lanovky, sáňkařskou dráhu nebo dětský park. A nebývale velká investice by v následujících měsících měla dát vzniknout i dalším turistickým atrakcím, které – jak místní doufají – přilákají návštěvníky nejen v zimě, ale i v létě.

„Stojíme u dolní stanice lanové dráhy Sněžník, která je součástí areálu Sněžník Dolní Morava – centrum turistického ruchu,“ říká Petr Vrzal, technický ředitel společnosti Sněžník, která areál provozuje. A pak už nasedáme na zbrusu novou čtyřsedačkovou lanovku. „Vyveze nás až do výšky 1116 metrů nad mořem, odkud je krásný výhled na vrch Klepý označovaný někdy jako střecha Evropy, protože se tu nachází rozvodí tří moří – Severního, Baltského a Černého.“

Lanovka je dlouhá 1167 metrů, překovává převýšení 369 metrů a za hodinu přepraví až 2400 osob – milovníků krásných výhledů, ale zejména sjezdových lyžařů. Na své si v areálu Sněžník přijdou jak rodiny s dětmi, tak nároční vyznavači sjezdového lyžování.

Hotel, lanovka, restaurace a stanice horské služby – to vše tvoří zázemí u paty sjezdovek skiareálu Sněžník Dolní Morava

„Určitě jde o největší areál široko daleko,“ ujišťuje Petr Vrzal s tím, že k dispozici jsou dvě nové čtyřsedačkové lanovky, sedm kilometrů plně zasněžovaných sjezdovek, ale i takzvaný Dětský ráj s kolotočem a pohyblivým pásem. Osobní dopravu mezi oběma lanovkami zajišťuje zdarma ski bus.

Areál nabízí sjezdovky všech kategorií obtížnosti, tedy modrou, červenou i černou, která patří prý mezi nejprudší v republice. „Červené sjezdovky tvoří polovinu všech tratí a zbytek jsou modré sjezdovky nebo přejezdy mezi jednotlivými částmi areálu,“ doplňuje zástupce provozovatele.

Přestože je areál Sněžník nový, na lyže se do Dolní Moravy jezdí už pár desítek let. „Historie se začala psát už na počátku 80. let minulého století, kdy zde tehdejší Rudá hvězda Brno začala stavět sjezdovky a lyžařské vleky,“ vysvětluje Petr Vrzal. Sloužily až do jara loňského roku, kdy byly demontovány a začala výstavba areálu nového. Zatím se tu prostavělo 300 miliónů korun. A stavět se bude dál – celkově za 950 miliónů korun. Provozovatelé totiž počítají s celoročním provozem areálu Sněžník.

„Plánuje se výstavba bobové dráhy, která bude v provozu celoročně, lanového centra nebo wellness hotelu. Všechny dolní i horní stanice lanovek mají vedle sebe restauraci. Ta nejvýše umístěná se jmenuje Slaměnka, protože se nachází na úbočí Slamníku ve výšce 1116 metrů. V budoucnu povede až k ní sjezdovka, která bude tím pádem dlouhá asi dva kilometry,“ přibližuje plány provozovatelů areálu Petr Vrzal.

A kdy bude všechno hotovo? „Celý areál by měl být dokončen letos na podzim. Tedy kromě hotelu, který bude uveden do provozu v květnu roku 2012,“ upřesňuje. Už teď ovšem stojí za to do areálu Sněžník v Dolní Moravě zajet. Třeba i díky jedinečné sáňkařské dráze, která je dlouhá 2,5 kilometru a překonává převýšení 300 metrů. Je zasněžovaná a projet se na ní díky osvětlení můžete i po setmění. V provozu je totiž od půl páté až do osmi večer.

Dodám ještě, že do Dolní Moravy si s sebou můžete vzít i běžky. V okolí areálu Sněžník upravují dvacetikilometrový okruh. „Z horní zastávky sedačkové lanovky se po turistické trase můžete dostat až na Kralický Sněžník, který je třetím nejvyšším pohořím v České republice. Anebo ke Starému Městu pod Sněžníkem směrem na Jeseníky, Praděd, Šerák, Keprník,“ zve na závěr k výletům po okolí Petr Vrzal.

Červená sjezdovka Sněžník B je dlouhá 1600 metrů

V nedělním výletu Po Česku si prohlédneme historické i přírodní pamětihodnosti v obci Dolní Morava a v jejím okolí.


Zobrazit skiareál Sněžník Dolní Morava na větší mapě
Spustit audio