Recept na úspěch lázní ve Velkých Losinách? Síra

15. květen 2011
Po Česku

Trápí vás míšní poškození, jste po úrazu nebo trpíte artrózou? Zamiřte do lázní ve Velkých Losinách. Právě moravské lázně s unikátní minerální vodou vám mohou pomoci.

O počátcích lázeňství ve Velkých Losinách a také o tom, jak z kuriózního důvodu málem zanikly, jsme se dozvěděli v sobotním výletu po Česku.

„Naše lázně momentálně patří mezi ty nejmodernější na Moravě, a to díky tomu, že jsou čerstvě po rekonstrukci,“ říká manažer lázní David Křepský. „Dnes nabízí možnosti moderního balneo provozu a termálních pramenů, které jsou na Moravě jedinečné.“

Jejich jedinečnost spočívá v obsahu sirovodíku. „Jsou teplé 36,8 stupně Celsia. Máme tu dva prameny, které využíváme – pramen Eliška a pramen Žerotín,“ upřesňuje můj průvodce.

Lázeňský dům Gazárka

Celková kapacita lázní je až 250 lůžek v lázeňských domech Eliška, Gazárka, Šárka anebo Chaloupka. Navštěvují je zejména klienti domácí, ale v zámeckém parku zaslechnete čím dál víc i němčinu nebo polštinu.

A jaké nemoci se ve Velkých Losinách léčí? „Losinské lázně mají dlouholetou tradici v léčbě neurologických a ortopedických onemocnění. Neurologická onemocnění nejčastěji zahrnují stavy po cévních mozkových příhodách, případy svalové obrny, míšní poškození a poúrazové stavy. Ortopedická onemocnění zahrnují hlavně stavy po operacích velkých kloubů, artrózu a další choroby.“

Na otázku mi odpověděl vedoucí lékař lázní Velké Losiny Tomáš Wilhelm. Pochválil si i zdejší léčebný zdroj, tedy místní minerální vodu: „Přírodní léčebný zdroj je na naše české poměry unikátní. Jeho základním prvkem je síra a její sloučeniny, je bohatý na sirovodík a fluoridy.“

V lázních můžete navštívit i termální koupaliště. Je přístupné nejen klientům, ale i ostatním návštěvníkům lázní, kteří si tak mohou vyzkoušet zdejší minerální vodu.

V létě mohou návštěvníci využívat venkovního bazénu s termální vodou

Mimochodem, pamětníci si možná vzpomenou, že v lázních bývala i porodnice. Ta tu vznikla za 2. světové války.

„V roce 1941 lázně koupila pobočka NSDAP. Byla tu zotavovna pro německé pracující ženy z vybombardovaných částí Německa. Díky tomu tu pro ně vznikla i porodnice,“ uzavírá historik Richard Jaš.


Zobrazit polohu Velkých Losin na větší mapě

Spustit audio