Třeboňská rašelina má zázračnou moc

28. květen 2011
Po Česku

Když některý z vašich známých prohlásí, že jede do Aurory, nejspíše tím nebude myslet, že se chystá do Petrohradu na prohlídku kdysi slavného carského křižníku. Bude tím chtít nejspíše říct, že ho čeká pobyt ve slatinných lázních Aurora v jihočeské Třeboni.

„Stojíme před vchodem do Lázní Aurora. Byly uvedeny do provozu v roce 1975,“ dozvídám se na úvod své návštěvy.

Mým průvodcem je prokurista Lázní Aurora a starosta města Třeboň Jiří Houdek. Ten hned na začátek přidává jednu zajímavost: „Na podobě interiéru se podílely také některé jugoslávské firmy.“

A to byť byla výstavba svěřena domácí firmě. Dnes jsou Lázně Aurora v exteriéru i v interiérech jedinečně dochovaným a čistým příkladem architektury 70. let. I pozdější úpravy se nesly v tomto duchu.

Ovšem době poplatný název lázní dnes v Třeboni vykládají velmi vtipně. „Když jsme lázně získali, provedli jsme poslední výstřel z křižníku – a do loga Lázní Aurora jsme dali bohyni jitřních červánků.“

Ubytovací pavilon A dominuje Lázním Aurora

Tato starořímská bohyně se totiž jmenovala právě Aurora. A zmiňovaný křižník byl pojmenován podle ní

.„Nyní stojíme u recepce Lázní Aurora,“ upozorňuje můj průvodce. „Vpravo od ní se nachází ubytovací a gastronomická část lázní, na levé části je kolonáda s léčivými procedurami.“

Ubytovací kapacita lázní je 450 lůžek, a to v jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích nebo apartmánech. Dalších 250 lůžek je k dispozici v dependancích, které jsou v dosahu pěší chůze od lázní.

Jezdí sem hlavně domácí klientela. Důvodem, proč si mnozí klienti lázně oblíbili, může být skutečnost, na niž upozorňuje Jiří Houdek: „Jak ubytovací, tak gastronomická a léčebná část lázní jsou propojeny velice pěknými chodbami.“

Socha bohyně Eos v parku u lázní Aurora

Chodbami, na kterých najde klient místa k odpočinku nebo příjemné kavárny, míříme do léčebné části. Tam se léčí hlavně nemoci pohybového aparátu, a to slatinou z nedalekého rašeliniště Spálená Borkovna.

„Slatinná koupel se u nás dává na 15 až 17 minut, je přibližně 39 stupňů teplá. Jejím hlavním efektem je termický a léčebný účinek na kůži. Po koupeli následuje 20minutový suchý zábal a masáž,“ popisuje Jiří Houdek.

Vedle slatinných koupelí ovšem v lázních Aurora podávají třeba i koupele bylinné, uhličité a perličkové, skotské střiky, nabízejí elektroléčebné a světloléčebné procedury, kryoterapii, akupunkturu, inhalace nebo plynové injekce.

Víte, že lázně v Třeboni založil podnikavý učitel? A tušíte, proč se o nich mluví jako o „vlaštovčím hnízdě“? Nejen to se dozvíte v nedělním dílu seriálu Po Česku.


Zobrazit lázeňství v Třeboni na větší mapě

Spustit audio