U počátku lázeňství v Třeboni stál podnikavý učitel

29. květen 2011
Po Česku

Víte, že lázně v Třeboni založil podnikavý učitel? A proč se o nich vlastně mluví jako o „vlaštovčím hnízdě“? Nejen to se dozvíte na dalším z výletů Po Česku.

Kdy byly lázně v Třeboni postaveny a co se v nich vlastně léčí? To všechno jste se dozvěděli v sobotním výletu Po Česku.

„Nejstarší zmínka o lázeňství v Třeboni pochází z roku 1379. V tehdejší Třeboni stály lázně na okraji města a sloužily k očistě celému obyvatelstvu,“ vypráví mi v městském muzeu archivářka a předsedkyně Spolku přátel Třeboně Jiřina Psíková.

Historie léčebných lázní ve městě sahá až do druhé poloviny 19. století, kdy na místní chlapecké škole učil Václav Hucek. „Jako zvídavý učitel se dozvěděl o účincích zdejší slatiny a jednoho dne ji nechal poslat na rozbor do západních Čech. V Mariánských Lázních zjistili, že třeboňská slatina je ještě účinnější než ta západočeská.“

Ovšem Václav Hucek byl nejen zvídavý, ale také podnikavý. Jako učitel třeba našetřil na dům na třeboňském náměstí, kde provozoval zájezdní hostinec a pekárnu. U Zlaté stoky měl pozemek, na kterém vystavěl dřevěný pavilón pro letní zábavy.

Restaurace v Bertiných lázních

„Když měl dostatečný kapitál, v roce 1881 se rozhodl, že tančírnu zbourá a na jejím místě postaví lázeňský dům,“ přibližuje Jiřina Psíková.

Důležité bylo také to, že od knížete Schwarzenberga získal povolení, že rašelinu do lázní může zdarma těžit na knížecích pozemcích. „Pak už zbývalo jen postavit dům, jehož – a to je zajímavé – původní plán nakreslila jeho přibližně dvacetiletá dcera Berta.“

První hosty uvítaly třeboňské lázně roku 1883. Pojmenovány byly právě podle Berty. Traduje se, že to bylo proto, že jí tu otec léčil revmatické potíže. Podle doktorky Psíkové jde však spíše o legendu.

Budova lázní prošla v dalších více než sto letech několika přestavbami a je dodnes součástí podoby lázní. „Bertiny lázně vznikaly jako vlaštovčí hnízdo. V každé době se k nim něco přistavovalo,“ konstatuje prokurista lázní a starosta Třeboně Jiří Houdek.

Bertiny lázně prý dostaly jméno po dceři učitele Václava Hucka

Mimochodem, Bertiny lázně, stejně jako Lázně Aurora o pár set metrů dál, jsou v majetku města. „Získali jsme je v roce 1993 na základě konkurenčního privatizačního projektu. Získali jsme je jako lepší brigádnickou ubytovnu. Budova totiž byla investičně velice zanedbaná. Jako město jsme tedy stomiliónovým úvěrem do lázní investovali, zrekonstruovali je, postavili tu bazén a opravili léčebné a ubytovací části.“

O několik let později přibyla i sportoviště jako tenisová hala a tenisové kurty. Dnešní moderní budova se může pochlubit i tím, že z oken nabízí výhled na historické městské hradby a centrum starobylého města Třeboně.


Zobrazit polohu Třeboně na větší mapě

Spustit audio