Lázně Jeseník proslavila vodoléčba

5. červen 2011
Po Česku

Máte chuť jet do lázní? Tak vám možná toto přání splníme. Navštívíme Jeseník, kde si prohlédneme tamější lázeňské domy a provozy. Možná vás překvapí, že tu dodnes dodržují některé postupy zakladatele lázní Vincenze Priessnitze.

V sobotní, první části jsme se dozvěděli, kdo měl největší zásluhu na založení lázeňské tradice v Jeseníku nebo komu je věnováno mnoho pomníčků a památníků v okolí lázní.

„Lázně Jeseník jsou čistě přírodní lázně. Jsou zasazeny do přírody Jeseníků. Na rozdíl od některých lázní městského typu tady příroda kouká na každém rohu,“ vysvětluje obchodní ředitelka lázní Lada Malíková. „Máme deset lázeňských domů a přibližně 800 lůžek. To znamená, že patříme mezi větší lázně. Ročně k nám jezdí okolo 20 tisíc klientů,“ zmiňuje.

Uslyšíte tu převážně češtinu, ale také polštinu, slovenštinu nebo němčinu. Klienti sem jezdí, aby se jim ulevilo při onemocněních oběhového a dýchacího ústrojí, duševních poruchách nebo při kožních a ženských nemocech. Léčí i zdejší vzduch, využívá se tu totiž klimatoterapie. „A to z důvodů krásné přírody. Podle pravidelných měření máme nejčistší ovzduší v celé České republice,“ doplňuje Lada Malíková.

Lázně Jeseník však proslavila po celém světě především vodoléčba, metoda lázeňského léčení, kterou tu na počátku 19. století začal praktikovat zdejší sedlák Vincenz Priessnitz, jehož jméno lázně nesou.

„Vincenz Priessnitz nebyl lékař, ale přírodní léčitel. Myslím, že by se dnes mezi odborníky bez problémů zařadil. Preferoval přírodní styl léčby, to znamená vzduch, vodu, práci, střídmou životosprávu, dostatek spánku,“ vysvětluje Milada Gojová, vedoucí lékařka lázní.

Kdo ví, jestli by současní klienti lázní byli spokojeni, kdyby si je vzal do parády sám Vincenz Priessnitz. „Jeho metody byly poměrně drastické a klienti by si je asi nechtěli vyzkoušet, ale princip střídání teplé a studené vody zůstal zachován. Snažíme se od něj učit, včetně kůr a využívání studené vody,“ říká s úsměvem Lada Malíková.

Jeseník obklopuje příroda. Není divu, že je tu nejčistší vzduch v Česku

„Panoval tu tehdy velmi přísný režim, co se týká stravování, pití a procedur doplněných o pracovní terapii. Klienti lázni odklízeli sníh nebo listí, řezali a štípali dřevo, aby se zahřáli. Podmínky byly skutečně velmi přísné a kdokoliv porušil nařízení, musel lázně opustit,“ zmiňuje vedoucí fyzioterapeut Michal Kalina.

Náročný režim platil pro bohaté měšťany i šlechtice, přesto se klienti do lázní hrnuli. Lázně totiž přinášely výsledky. I dnes vedle nepřeberného množství koupelí se solí z Mrtvého moře, aromatických, pěnivých nebo vířivých, jsou základem vodoléčby dvou a jednofázová Priessnitzova pololázeň. A navíc v dřevěných vanách, jako tomu bylo před téměř 200 lety. Však i mnohé z toho, co najdete v současných wellness provozech, vymyslel právě slezský sedlák Vincenc Priessnitz.


Zobrazit polohu Lázní Jeseník na větší mapě

Spustit audio