V Karlových Varech se koupal i Karel IV.

5. červen 2011
Po Česku

Když začneme mluvit o největších a nejslavnějších českých lázních, nikdo nezapochybuje, o jakém místě je řeč. Budeme mluvit o Karlových Varech, kam vás zveme na další výlet Po Česku.

V sobotní části výletu po Karlových Varech jsme se prošli městem a připomněli si jeho architektonickou minulosti i současnost.

„Stojíme u Mlýnského pramene, což je vůbec nejpopulárnější pramen, tedy kromě vřídla. Navíc jde o nejpředepisovanější pramen, lékaři ho svým pacientům doporučují už více než 150 let,“ upozorňuje historik Stanislav Burachovič, s nímž stojíme na Mlýnské kolonádě.

Jak dál Stanislav Burachovič uvádí, v Karlových Varech se k pitné kůře oficiálně užívá 12 pramenů. „Pramenů však máme bezpočet, řekl bych, že asi 150. Přesný počet nikdo nezná. Někde se dočtete, že je jich 70, jinde 80, pak 120 nebo 150. V tomto parku by stačilo spustit vrtnou soupravu a hned bychom tu měli víc pramenů,“ vysvětluje.

Za léčivými účinky karlovarských pramenů jezdil i Johann Wolfgang Goethe

O léčivých účincích zdejších pramenů se vědělo už za Karla IV. On sám je prý vyzkoušel na vlastní kůži, když koupal své nemocné nohy v minerální vodě. Léčebné metody byly v nejstarších dobách poněkud drastické.

„Šlo o velké dávky vody. Lidé vypili 6–8 litrů denně. Teprve za doktora Bechera kolem roku 1777 se množství zmenšilo. Doktor Becher totiž přišel na to, že množství kolem 2 litrů stačí,“ popisuje Stanislav Burachovič.

Dnes se považuje za dostatečné množství i jeden litr zdejší minerální vody. Také se nevyžaduje, aby při koupelích setrvali klienti ve vaně 12 hodin, tedy tak dlouho, dokud jim nerozpraská kůže, aby se vyplavily nemoci, jak tomu bylo někdy v 17. nebo 18. století.

„V Karlových Varech se léčí choroby zažívacího traktu a metabolické choroby, jako je dna nebo diabetes mellitus. Je zajímavé, že už prakticky od počátku karlovarské léčby se indikační seznam nezměnil,“ popisuje vedoucí lékař sanatoria Kriváň Jiří Hajer.

Zámecká věž nad Tržní kolonádou

V Karlových Varech se dnes uplatňuje komplexní lázeňská léčba, která zahrnuje nejen koupele, ale také elektroléčbu, světloléčbu, léčba teplem, kryoterapii nebo masáže. Základem však zůstává Becherova pitná kůra. „Roztok, kterým léčíme, je farmakologicky nenapodobitelný. Dvanáct pramenů, které předepisujeme, obsahuje 49 prvků, voda je silně mineralizovaná se 6,5 gramy na litr,“ doplňuje Jiří Hajer.

Kouzlu Karlových Varů propadli v posledních 20 letech zejména zahraniční turisté. Až 92 procent klientů sem přijíždí z ciziny, často z Ruska. „Jazyková dovednost obyvatel a personálu i tradice dělá z Karlových Varů mezinárodní město a oblíbenou destinaci,“ dodává předseda Svazu léčebných lázní Wolfgang Háma.


Zobrazit lázeňství v Karlových Varech na větší mapě

Spustit audio