Zbrašovské jeskyně překvapí gejzírovými stalagmity i koblihami

25. červen 2011
Po Česku

Kdy jste naposledy byli v jeskyních? Že už je to dávno, kdy jste obdivovali nějaké krápníky a opakovali si rozdíl mezi stalagmity, stalaktity a stalagnáty? Tak byste to měli napravit. Nabízíme vám inspiraci v podobě výletu Po Česku. Zveme vás do nejteplejších jeskyní u nás, které jsou způsobem svého vzniku úplně odlišné od všech ostatních.

„Jsme ve vstupní chodbě zbrašovských jeskyní. Vidíme uměle rozšířenou chodbu, která vede přímo z provozní budovy. Málo jeskyní má takovou výhodu pro turisty, většinou bývá vstup o kousek dál,“ vysvětluje vedoucí správy Zbrašovských aragonitových jeskyní Barbora Šimečková a upozorňuje na základní informace o jeskynním systému, který se nachází hned na okraji lázní Teplice nad Bečvou.

„Jsou to jediné jeskyně hydrotermálního původu v Česku. Na jejich vzniku se podílela kromě běžných vod také teplá uhličitá kyselka,“ zdůrazňuje Barbora Šimečková. Co je důsledkem tohoto rozdílu? „Jiná výzdoba, odlišné mikroklima, ale i teplota,“ odpovídá.

Procházíme křižovatkou, kde se díky nově proraženému tunelu od roku 2005 mimoúrovňově kříží návštěvnická trasa. Turisté se mohou projít 375 metry z celkových 1322 metrů jeskynního systému. „Tady můžeme vidět typickou výzdobu zbrašovských jeskyní,“ zastavuje se Barbora Šimečková.

V roce 1995 prošly turistické trasy jeskyní rekonstrukcí

„Jde o gejzírové stalagmity, útvary, které vznikly činností kyselek. Jsou velmi vzácné. Stejně tak vzácné jsou koblihy, které se nacházejí o kousek dál,“ doplňuje. Útvary, které připomínají koblihy bychom našli v Koblihové síni.

V Galašově dómu asi každého návštěvníka překvapí plyny, které se převalují dole pod lávkou. „To je světový unikát zbrašovských jeskyní. Níže položené části zaplavuje dusivý plyn,“ upozorňuje Barbora Šimečková. „Kyselka se nachází pod námi. A nad hladinou se uvolňuje plyn, konkrétně oxid uhličitý.“

Ten by mohl být při vyšších koncentracích jedovatý, ale návštěvníci se prý nemusí obávat. „Komplikuje nám to práci, protože musíme sledovat koncentraci plynu na návštěvnické trase. Dnes používáme stroje, aby návštěvníci ani pracovníci nebyli ohroženi na zdraví,“ doplňuje na závěr Barbora Šimečková.

V nedělním výletu Po Česku navštívíme další zajímavosti zbrašovských jeskyní a seznámíme se také s jejich historií.


Zobrazit polohu Zbrašovských aragonitových jeskyní na větší mapě

Spustit audio