Gotika dostala v Horšovském Týně český nádech

30. červenec 2011
Po Česku

Tentokrát vás na výlet Po Česku pozveme na památkový objekt, který je národní kulturní památkou. Navíc se může pochlubit i tím, že patří mezi nejvíce zpřístupněné objekty u nás. Čeká nás cesta na státní hrad a zámek v Horšovském Týně v Plzeňském kraji.

„Stojíme na zámeckém nádvoří, které pochází už z poloviny 13. století, kdy tu vznikal biskupský hrad,“ dozvídám se od místního kastelána. „Odtud vede cesta na jednotlivé prohlídkové trasy.“

Ty jsou na Horšovském Týně čtyři: Hrad, Zámek, Purkrabství a pak ještě okruh Mitsuko. Ten je věnován hraběnce Mitsuko Coudenhove-Kalergi, rozené Japonce, žijící na přelomu 19. a 20. století na zámku v nedalekých Poběžovicích.

To už mě ovšem kastelán Jan Rosendorfský zve na prohlídku hradu. „Tato místnost původně sloužila jako reprezentativní sál,“ ukazuje mi. „Byl původně ještě o 3,5 metru vyšší než dnes, podlaha totiž byla mnohem níže. Renesanční přestavbou ze sálu vznikly dvě místnosti nad sebou.“

Návštěvníci si na Horšovském Týně mohou vybrat ze čtyř prohlídkových okruhů

Zmíněná přestavba byla provedena po ničivém požáru, který původní hrad i město v podhradí postihl roku 1547. Vedl ji italský architekt Agostino Galli.

V sále jsou dnes vystavena nejcennější umělecká díla na Horšovském Týně – reliéf svatého Petra a Pavla od gotického mistra z 15. století, první verze obrazů svatého Václava a svaté Ludmily ze Škrétovy dílny anebo malý obrázek Zasnoubení svaté Kateřiny z dílny Michelangelovy.

V sousedství se můžete podívat, jak vypadala renesanční ložnice, vedle vstoupíte do komornických pokojů z 19. století a o patro níže, v mezipatře, navštívíte zbrojnici. „Jsou tu třeba dvě velké pušky, které sloužily k lovení ptactva, jde tedy o takzvané kačenice. Jsou to vozové pušky, jeden člověk je rozhodně nemohl obsluhovat. Z orientálních věcí tu máme raritu – celou samurajskou zbroj.“

Ale pojďme dál, do nejcennější prostory na horšovotýnském hradě, do biskupské kaple. „Podobné kaple jsou v Čechách jen tři: na Bezdězu, na Zvíkově a na Horšovském Týně,“ chlubí se kastelán. „Je to kaple, která je nazývána ukázkou rané české gotiky, a to přestože vznikala pod vlivem francouzských mnichů, kteří sem přicházeli a suplovali tu stavbyvedoucí. Český duch se do stavby přesto dostal.“

Chloubou Horšovského Týna je i renesanční zahrada

Zatímco kamenická výzdoba, zejména unikátně členitá gotická žebrová klenba, je tedy z poloviny 13. století, nástěnné malby pocházejí ze století 16. – ty původní byly totiž zničeny za zmíněného požáru. A skla v oknech, která byla odkryta v 80. letech minulého století, jsou ještě novější, vlastně úplně novodobá.

„Nevíme o tom, jak původní gotická okna vypadala, proto jsou dnes vyplněna zvláštním sklem. Jde o moderní sklo z roku 1989 z dílny významného českého skláře, profesora Stanislava Libenského. Toto sklo je kupodivu známější v zahraničí než u nás, proto se často objevuje na předních stranách katalogů moderního skla v New Yorku i jinde v zahraničí,“ upozorňuje kastelán na unikát.

Co se dělá s renesančními arkádami, když jsou orientovány na sever? Zasklí se! I to uslyšíte v nedělním výletu Po Česku. Kromě toho se zastavíte v tanečním sále, zřízeném u příležitosti návštěvy Marie Terezie, u husího brku, jímž byl podepsán vestfálský mír, i pod lustrem se žárovkami od Edisona, které i po víc než sto letech svítí.


Zobrazit Horšovský Týn na větší mapě

Spustit audio