V Hrádku u Nechanic by se dalo i bydlet

6. srpen 2011
Po Česku

Jsou zámky, na kterých si člověk neumí představit, že se v nich někdy bydlelo. A pak jsou takové, na kterých má návštěvník pocit, že by se mohl zítra nastěhovat. Do druhé skupiny patří i Hrádek u Nechanic nedaleko Hradce Králové. Právě tam vás zveme na další výlet Po Česku.

„Je to trochu protimluv. Mluvíme o zámku Hrádek u Nechanic. Někdo mu říká například Červený Hrádek,“ zamýšlí se kastelán Ivan Šenk. „Jeho historie není nijak dlouhá, sahá do poloviny 19. století. Stavba začala v roce 1839 a skončila v roce 1857,“ shrnuje ještě Ivan Šenk.

Stavělo se v době romantismu, kdy mezi šlechtou udávala tón stará dobrá Anglie, proto mnohá šlechtická sídla byla tehdy vybudována ve stylu tak zvané tudorské nebo tudorovské gotiky. Jednalo se o Lednici, Hlubokou a právě Hrádek u Nechanic. „Hlavním stavitelem byl Karl Fischer, mladý rakouský architekt, který pracoval podle nákresů britského architekta Lamba,“ vysvětluje Ivan Šenk.

Majitelé zámku si často najímali místní řezbáře

Souběžně se stavbou zámku byla zahradním projektantem L. Krügerem upravena i část okolního lesa na krajinářský park. Ve zbývající části byla založena 200hektarová obora s bažantnicí. Vše si nechal vybudovat František Arnošt, hrabě z Harrachu, významný představitel jilemnické rodové linie. Jeho portrét najdete na zámku, a to v Rytířském sále, podobně jako portréty dalších členů rodu.

„Členové rodu Harrachů podporovali tkalcovství v Krkonoších, založili jednu z prvních skláren, věnovali své úsilí plátenictví a rozvoji železnic,“ vyjmenovává Ivan Šenk. „Jan Nepomuk Harrach se věnoval zemědělství a byl činný v kultuře, podporoval výstavbu Národního muzea a také Národního divadla. Někteří Harrachové toho udělali pro český národ skutečně mnoho,“ domnívá se.

Harrachovské sklo, o němž se Ivan Šenk zmiňuje, můžete vidět i na zámku, například v zámecké jídelně. V minulosti se rozšířilo téměř do celého světa – na americký kontinent, do Ruska i na Dálný východ. Kontrakty se uzavíraly právě na Hrádku u Nechanic.

Velké sály se nacházejí v přízemí zámku

„Aby měly obchodní dohody svou váhu, byly uzavírány právě v tomto reprezentativním prostředí,“ uzavírá Ivan Šenk.

Možná vás překvapí, že šlechta nakupovala použitý nábytek. A to i Harrachové, kteří žili na českém území. Proto můžeme v zámku Hrádek u Nechanic vidět vybavení přivezené například z benátského paláce nebo rakouského zámku. Víc se dozvíte v nedělním výletu Po Česku.


Zobrazit Hrádek u Nechanic na větší mapě

Spustit audio