Východočeské Opočno získalo italskou podobu

13. srpen 2011
Po Česku

Na výlet Po Česku vás tentokrát zveme na zámek ve východočeském Opočně. Ten se může chlubit nejen unikátními renesančními arkádami, ale například i rozsáhlou zbrojnicí.

„Na Opočnu je vidět, že byl objekt postaven Italy pro italské klimatické podmínky,“ říká kastelán Josef Jirák na adresu arkád, které jsou chloubou zámku a trojkřídlou budovu zdobí v podobě parádního arkádového nádvoří, jednoho z nejkrásnějších u nás.

„Arkády jsou skvělé v létě. Zima je tu naproti tomu opravdu krutá a krutá musela být i pro obyvatele, kteří tu dříve žili,“ upozorňuje kastelán. Nicméně, móda je móda.

Místo, kde zámek stojí, bylo osídleno už v době kamenné, později tu stálo hradiště zmiňované v Kosmově kronice a pak gotický hrad. Za přestavbou do renesanční podoby stála jedna slavná cesta do ciziny.

„Vilém Trčka z Lípy byl jako doprovod císaře Maxmiliána vyslán do italského Janova, odkud císaře doprovázel na jeho korunovaci v Čechách,“ vysvětluje kastelán. „Právě v Janově se zhlédl v italské renesanci a po návratu zpět chtěl její zásady uplatnit i u nás. Z Itálie si pravděpodobně dovezl i vlastního architekta.“

Renesanční arkády jsou chloubou Opočna

Jeho jméno se však nedochovalo. Co se týče barokních úprav fasád a některých dalších zásahů, které byly provedeny po požáru v roce 1690, tam už architekta známe. Byl jím slavný Giovanni Battista Alliprandi.

To už bylo panství i se zámkem v majetku nových, pobělohorských majitelů Colloredů, později Colloredo-Mansfeldů. Jim zámek patřil až do konce 2. světové války a krátce vlastně i nedávno, neboť tento památkový objekt byl dlouho předmětem restitučního sporu.

Vraťme se však do doby, kdy jejich vlastnická práva nikdo nezpochybňoval. Mimochodem, mnozí z příslušníků rodu byli vojáky a lovci, což dokládají i rozsáhlé zbrojnice v Loveckém a Rytířském sále ve druhém patře.

„Odsud na nás dýchá romantika,“ neskrývá kastelán. „Dva sály zbraní jsou uspořádány v romantickém, typicky zámeckém duchu. Zbraně jsou volně rozvěšeny po stěnách, nejsou tedy uspořádány ve vitrínách jako v muzeu.“

Členové rodu Colloredo-Mansfeldů, který zámek vlastnil, patřili k vášnivým lovcům

A jsou jich tu desítky, ne-li stovky. V lovecké expozici jsou zejména střelné zbraně. Mezi nimi nechybí ani unikátní zadovka hraběte Šporka z roku 1720, byť se zadovky běžně používaly až po roce 1860.

To už stojíme v Rytířském sále, největší místnosti ve druhém patře. „Vidíme tu především vojenské zbraně z doby od 14. do 19. století,“ ukazuje Josef Jirák. „Zajímavé jsou tu i zbroje, například maxmiliánská zbroj jezdce a koně z roku 1620.“ Čili představte si v plechu nejen jezdce, ale i jeho koně!

Zajímá vás, v čem jsou výjimečné reprezentační prostory opočenského zámku, jaké trofeje tam můžete vidět a jaké skvosty ukrývá tamní zámecká obrazárna? Nejen to se dozvíte v nedělním výletu Po Česku.


Zobrazit zámek Opočno na větší mapě

Spustit audio