V kapli svatého Jana byla kdysi ložnice

4. září 2011
Po Česku

I tentokrát vás pozveme do někdejší komendy, sídla johanitů v Českém Dubu na severu Čech. Tato jedinečná středověká památka byla objevena v roce 1991, a to ve sklepech jednoho na první pohled docela obyčejného činžovního domu nedaleko náměstí.

Jak se historikovi Tomáši Edelovi podařilo objevit starobylou komendu? A k jakým účelům vlastně sloužily opevněné kláštery? I to jsme se dozvěděli v sobotním výletu Po Česku.

„Nacházíme se v prostorách z konce 15. nebo začátku 16. století, které byly využívány pro chlazení potravin a piva. Prostory byly vykutány do skály. Důležité také je, že tu přetrvává stabilní teplota okolo osmi stupňů Celsia,“ vypráví Martin Hess z Podještědského muzea v Českém Dubu.

Poté nás zavedl do místností, jež kdysi sloužily rytířům johanitského řádu, kteří ve své komendě poskytovali opevněné útočiště kupcům. V českých hvozdech totiž ve 13. až 15. století nebylo úplně bezpečno a řádil tu nejeden lapka.

Johanitskou komendu v Českém Dubu objevil historik Tomáš Edel

„Nyní jsme přešli do hlavního sálu johanitského kláštera. Můžete vidět nádhernou místnost upravenou v románském a gotickém stylu. Nebo také sošku svaté Zdislavy s nemocným dítětem. Jejím autorem je pražský sochař Mojmír Preclík,“ popisuje Martin Hess.

Socha české světice není v sále, který dnes slouží jako koncertní a obřadní síň, náhodou. Právě ona společně se svým manželem Havlem z Lemberka nechala johanitskou komendu založit. Mezi zdmi komendy žilo až 30 johanitů, tedy maltézských rytířů.

„Stojíme v Malém sále. Právě tady jsou vystaveny různé fragmenty, které jsme našli během průzkumu celého areálu. Asi nejzajímavější je tato ryba,“ ukazuje. „Ryba jako taková je symbolem křesťanství, ale také znakem Markvartice Havla, kterému přezdívali Ryba,“ dodává s tím, že Lemberkové vzešli právě z Markvarticů a jednalo se tedy o jednu linii mocného šlechtického rodu.

Pak už stoupáme do patra, do kaple svatého Jana. „Kaple byla objevena v roce 2001, následně byla vysvěcena a zpřístupněna veřejnosti. Je zajímavé, že jsme kapli objevili v místech, kde měli tehdejší obyvatelé bytu ložnici,“ upozorňuje Martin Hess.

V roce 2007 se výzkumnými pracemi ověřovala poloha západního křídla komendy

Na první pohled je ve vysoké místnosti možné rozeznat zdivo středověké a novodobé. Klenby kaple se však nedochovaly.

„Kaple byla ještě jeden a půl krát vyšší, protože tyto prostory měly více funkcí. To úplně nejvyšší místo fungovalo jako strážná věž, druhé pak sloužilo jako trezor na uložení cenností. Kaple byla soukromá, využíval ji komtur a významné návštěvy,“ uvádí Martin Hess.

V kapli si jistě všimnete křížů, které můžete v prvním okamžiku považovat za zpodobení johanitského. Tomu se říká maltézský a jde o bílý kříž s osmi špičkami na červeném poli. Kříže v kapli jsou ovšem konsekrační, tedy vysvěcovací.


Zobrazit polohu Českého Dubu na větší mapě

Spustit audio