Rybník Dvořiště dodnes nezná svého zakladatele

29. říjen 2011
Po Česku

Tento výlet bude ryze podzimní. Je totiž čas výlovů rybníků. Právě tato malá moře vypasených kaprů a dalších ryb patří k našemu rodinnému stříbru. Představíme vám ve výletech Po Česku čtyři z nejznámějších českých rybníků. Začínáme nedaleko Lomnice nad Lužnicí.

„Nacházíme se na hrázi rybníka Dvořiště, který je spolu s Bošileckým rybníkem nejstarší u nás. Je tu už od 14. století,“ začíná vyprávět ředitel Státního oblastního archivu v Třeboni a znalec jihočeských rybníků Václav Rameš.

„Z hráze a krajiny před námi je patrné, že tu bylo dřív jezero. Byla tu také zřejmě tvrz, ale ani její existenci nemůžeme doložit,“ přiznává Václav Rameš. „Stáří rybníka si můžeme ověřit při pohledu na hráz, která je relativně krátká a využívá okolního terénu. Byla tu kdysi přirozená skála, která se doplnila k hrázi. Tím vznikl rybník,“ vysvětluje.

Slavný rybníkář Jakub Krčín přispěl rybníku Dvořiště zvýšením hráze

Na rozdíl od jiných velkých jihočeských rybníků u tohoto jméno jeho stavitele neznáme. Můžeme si domýšlet, že název Dvořiště dostal podle zmiňovaného zemanského dvora. Ten kdysi stával v místech, kde se dnes leskne vodní hladina. S jistotou víme, že se na rozvoji rybníka podepsal i nejslavnější z jihočeských rybníkářů.

„Jakub Krčín nechal ve skále vylámat výpust. Jde o unikátní středověkou záležitost a málokde je k vidění tak obrovská vstupní brána do rybníka. Před výlovy tudy vytéká obrovské množství vody. Každý, kdo sem přijede, bývá omámen. Je to opravdu jako malá Niagára,“ popisuje Václav Rameš.

Vytékání vody můžete vidět až za dva roky. Rybník Dvořiště se totiž vypouští jen každý druhý rok. „Rybník má ještě jednu zvláštnost, totiž pouze jediný přítok,“ zmiňuje Václav Rameš. „I to malé povodí však stačí k přitékání vody. Jedná se však o takzvaný nebeský rybník, který čerpá vodu z dešťů,“ dodává.

Vodu vypouštění z rybníka Dvořiště odvádí Zlatá stoka, která se vina pod jeho hrází. „Stoka je životodárná, proto se jí také říká Zlatá. Rybníky napájí dobrou zdravou vodou plnou živin a navíc jde o technicky unikátní stavbu. Promile jejího klesání je nepatrné, takže chvílemi se vám může zdát, že voda teče do kopce, voda někdy tlačí samu sebe,“ říká na závěr Václav Remeš.

Zlatá stoka přivádí do rybníků čistou vodu

V nedělním výletu Po Česku se opět vydáme k rybníku Dvořiště. Tentokrát si povíme o bunkru, který je nerozlučně spjat s hrází, rozhlédneme se také po okolí a připomeneme si jeho válečnou historii.


Zobrazit rybník Dvořiště na větší mapě

Spustit audio