Velké vody se Třeboň bát nemusí, má svůj Svět

6. listopad 2011
Po Česku

Víte, že rybník Svět na jihu Třeboně neplní pouze hospodářskou, ale i bezpečnostní úlohu? Dozvíte se to v našem dalším výletu Po Česku.

V sobotním tipu na výlet jste se dozvěděli, proč se rybníku Svět kdysi říkalo Nevděk. Zjistili jste i to, čím je výjimečná jeho hráz.

„Svět byl původně spojen s Opatovickým rybníkem. Obsahovaly hodně vody, Krčín však věřil, že by ji udržely. Nakonec oba rybníky rozdělil. Musel jít do kompromisu,“ vypráví mi na hrázi rybníka Svět Václav Rameš, ředitel Oblastního archívu v Třeboni a velký znalec jihočeských rybníků.

„Svět stejně jako například nedaleký Spolský rybník je velmi úrodný a vhodný pro pěstování ryb. To, že je Svět oddělen od Opatovického rybníka, je proto velmi příhodné,“ domnívá se můj dnešní průvodce.

Vedle hospodářské funkce plní rybník Svět i funkci bezpečnostní. Zadržuje totiž velkou vodu. S tou si zatím neporadil jen jednou, a to v roce 1890.

Pláž u rybníka Svět na podzim ocení jen ti největší otužilci

„Po povodni v roce 1890 bylo rozhodnuto o vytvoření přelivu. Ten nakonec udělali jen na Spolském rybníku. Městská rada totiž rozhodla, že u rybníka Svět by šlo pouze o vyhazování peněz – byť už měli schwarzenberští zeměměřiči připravený plán. Přeliv nakonec museli vytvořit rybáři až v roce 2002.“

Jaké jsou základní parametry rybníka? Rozkládá se na ploše bezmála 202 hektarů, celkový objem jím zadržované vody činí 3325 tisíc metrů krychlových. Dvakrát lomená hráz je dlouhá kilometr a půl a v nejhlubším místě má Svět tři metry.

Zvláštností je ostrůvek poblíž hráze, na kterém se nachází několik domků. „Je to veslařská základna. Byl tu natáčen film Voskovce a Wericha Pudr a benzín,“ vysvětluje Václav Rameš.

Když se projdete po hrázi, jistě nepřehlédnete ani pamětní desky a pomníky, které se tu nacházejí. „Jedna je umístěna na památku Josefa Šusty, posledního schwarzenberského rybníkáře a vynikajícího hospodáře,“ ukazuje mi ředitel třeboňského archívu. „Druhá socha je věnována Jakubu Krčínovi, který z podstavce shlíží na rybník Svět.“

Stanoviště výletních lodí krátce před západem slunce

A také na turisty, kteří jeho dílo v hojném počtu navštěvují. Na hrázi totiž začíná naučná stezka Rožmberk a cyklostezka Okolo Třeboně. Po hladině rybníka se během sezóny konají vyhlídkové jízdy motorovou lodí.

Celý rybník můžete obejít po naučné stezce, která se jmenuje Cesta kolem Světa. Na březích jsou navíc dvě pláže. Ty ovšem teď na podzim ocení leda tak otužilci.


Zobrazit polohu rybníka Svět na větší mapě

Spustit audio