Karel IV. ho založil, Mácha si ho zamiloval

19. listopad 2011
Po Česku

V sobotním víkendovém Radiožurnálu je čas na výlet Po Česku. Schválně, jestlipak budete tušit, kam se vydáme, když povím, že jedeme k Velkému nebo také k Velkému Dokeskému rybníku?

Pokud tipujete, že se jedná o Máchovo jezero, máte pravdu. Historik z Vlastivědného muzea v České Lípě Ladislav Smejkal upozorňuje: „Ve skutečnosti se nejedná o jezero, ale o velký rybník.“

„Zdejší krajina jako by byla pro rybník stvořena. Severočeská planina pokrytá pískovcovými deskami byla v třetihorní době rozrušena a některé pískovcové desky poklesly o několik metrů níže. Tak vznikly velmi široké kotliny, kterými protékaly potoky,“ popisuje historik.

„Už ve středověku si lidé všimli, že potoky se rovinatou krajinou líně valí, rozlévají se a vytvářejí bažiny. K vybudování rybníka tak stačilo jen na některých místech postavit hráz a území zalít vodou,“ přibližuje Ladislav Smejkal.

Pohled na Máchovo jezero od Starých Splavů

Právě tak byl vybudován i Velký rybník na Robečském potoku pod Bezdězem. „Zakladatelem rybníka byl Karel IV.,“ nešetří můj dnešní průvodce informacemi. „Jeho dvorní kronikář a současně ředitel stavby katedrály sv. Víta Beneš Krabice z Veitmile to ve své kronice pečlivě zaznamenal.“

Po staletí se traduje, že zejména jedno místo na břehu rybníka, který nechal založit, si slavný král a císař zvláště oblíbil. „Má jím být návrší, které se jmenuje Králův stolec. Říká se, že právě z této výšiny Karel IV. rád shlížel na hladinu,“ upozorňuje Ladislav Smejkal.

O tom, že v okolí Máchova jezera Karel IV. pobýval rád, prý není sporu – zvláště pokud jde o dobu, která předcházela vzniku Karlštejna. „Předpokládáme, že tu lovil,“ upozorňuje historik na to, že se kolem rybníka rozkládaly rozsáhlé královské hvozdy.

Kdy se vlastně poprvé objevil novodobý název Velkého, respektive Velkého Dokeského rybníka, tedy Máchovo jezero?

Karel Hynek Mácha

„První pokus o toto pojmenování se objevil v polovině 20. let 20. století. Ředitel české školy v Bělé pod Bezdězem Josef Maštálko sem tehdy začal vodit děti. O rybníku přitom mluvil jako o Máchovu jezeru,“ dozvídám se od svého průvodce.

Všeobecně se tento název začal používat až po 2. světové válce. „Doksy se dokonce přejmenovaly na Doksy u Máchova jezera. Toto přízvisko jim později však bylo odejmuto,“ uzavírá znalec rybníka.

Víte, kde leží Jarmilina skála nebo jak často Karel Hynek Mácha rybník nedaleko Doks navštěvoval? Také to se dozvíte v nedělním výletu Po Česku.


Zobrazit Máchovo jezero na větší mapě

Spustit audio