Do muzea za kolibříky, mamuty i Vladimírem Menšíkem

27. listopad 2011
Po Česku

Většina hradů, zámků a dalších památkových objektů je teď zavřená, ale přesto se najdou místa, kam se můžeme podívat i mimo sezónu. Třeba takové Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, které sídlí v bývalém klášteře obutých augustiniánů kousek od náměstí.

Víte, proč klášter v České Lípě dostavěli až desítky let po tom, co byl založen? A která známá osobnost u jeho vzniku stála? Také to jste se dozvěděli v sobotním výletu Po Česku.

„Vlastivědné muzeum a galerie dnes pečuje o rozsáhlý soubor sbírkových předmětů. Jde o sbírky regionálního i neregionálního původu. Máme tu sbírky z celého světa,“ popisuje ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

Právě on mě provází expozicemi muzea, které se může pochlubit celkem půl miliónem inventárních čísel. Nezapře přitom svůj původní obor – tedy zoologii.

„Nacházíme se v přízemí kláštera. To je věnováno exotickým, konkrétněji přírodovědným sbírkám. Tato expozice se jmenuje Svět zvířat,“ ukazuje kolem sebe.

Vlastivědné muzeum Česká Lípa

„Největší zajímavostí jsou spodní čelisti velryby grónské, pod nimiž stojíme. Ty se sem dostaly díky činnosti dynastie Wedrichů. Bývali to velicí sběratelé. Čelisti si přivezli ze svých cest po Norsku – kdysi tvořily vstupní bránu do jejich vily,“ dodává.

Kolem nás jsou další savci, obojživelníci, plazi, bezobratlí i ptáci. Některé kolekce jsou zvláště cenné a ceněné.

„Ve sbírce ptáků máme jednu z nejbohatších sbírek kolibříků. V současnosti zjišťujeme, že tu máme zastoupeny druhy z celého světa, často velmi zajímavé a raritní. Pěvců máme 150 druhů, což naši sbírku řadí mezi největší v republice,“ upozorňuje ředitel muzea.

Unikátním exponátem ze světa moří je zase zéva obrovská, jejíž obě ulity byly v minulosti využívány jako nádoby na svěcenou vodu v kostele v Litoměřicích. Když vezmete na prohlídku přírodovědné expozice českolipského muzea své děti, určitě je potěší, že ve výstavních sálech uvidí a uslyší i živé tvory – žáby, čolky, plazy i některé druhy hmyzu.

„Máme vystaveny unikátní nálezy jako ostatky mamutů nebo srstnatých nosorožců, kteří na Českolipsku žili mnohem dříve než první lidé,“ ukazuje můj průvodce.

Vlastivědné muzeum vystavuje rozsáhlé přírodovědné i archeologické sbírky

To už jsme v archeologické expozici, na kterou navazuje instalace přibližující historii regionu a města Česká Lípa. Mimochodem, to se kdysi jmenovalo stejně jako zdejší hrad Lipý, tedy Lipá anebo také Stará Lípa.

„Jsou zde velice zajímavé ukázky Biblí. Naše muzeum spravuje rozsáhlou sbírku prvotisků a Biblí, která patří mezi jedny z největších v republice. Je zajímavé, že v době vzniku kláštera tu stávala i tiskárna,“ neopomíná zdůraznit Zdeněk Vitáček.

Jedinečná je také zdejší sbírka cínu nebo instalace lidového vesnického nábytku. Zajít můžete i na symbolickou návštěvu k herci Vladimíru Menšíkovi. V muzeu totiž můžete vidět nábytek a předměty z chalupy rodiny Menšíkových v Dolní Polici u České Lípy, které sem věnovala jeho rodina.


Zobrazit polohu Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě na větší mapě

Spustit audio