Na Tetíně zavraždili Ludmilu. Pak se stal zázrak

3. prosinec 2011
Po Česku

V rámci našeho adventního speciálu budeme putovat po poutních místech naší země. Začínáme kousek od Berouna, jen dva kilometry na východ od tohoto města.

Nacházíme se před kostelem svaté Ludmily na Tetíně. Doprovází mě Otomar Dvořák, známý autor historických románů i literatury faktu, který tomuto kraji věnoval hned několik svých knih.

Dnes je Tetín obcí o 750 obyvatelích. Kdysi byl jeho význam mnohem větší.

„Původně byl centrem celého kraje, který se jmenoval Tetínský,“ upozorňuje spisovatel. „Až ve 13. století své dosavadní postavení ztratil a stal se především poutním místem.“

Stalo se tak na paměť události, ke které tu došlo 15. září roku 921. Na zdejším hradišti byla tehdy zavražděna babička knížete Václava Ludmila.

„Jsme na výspě bývalého staroslověnského hradiště, odkud je krásný výhled. Právě tady stávala akropole a palác, v němž byla kněžna Ludmila zavražděna,“ ukazuje Otomar Dvořák.

Z úzké skalní šíje nad Tetínem je fascinují výhled

Stojíme v místech, kde se vysoko nad řekou Berounkou tekoucí dole v údolí tyčí původně románský, zvnějšku ovšem barokně upravený kostel svatého Jana Nepomuckého. Ale vraťme se do šerého dávnověku české historie.

„Tělo Ludmily pohřbili do země zabalené jen v plátně. Údajně se tak stalo při západní zdi hradiště. Postupně se rozvinula legenda, že se nad jejím hrobem dějí zázraky – line se nádherná vůně, pohybují se tajemná světla a ozývají se hudební zvuky,“ popisuje znalec záhad české historie.

Zároveň dodává: „Pravdou je, že když Václav IV. nechal tělo Ludmily převézt do Prahy, bylo prakticky nedotčené. Působilo, jako by Ludmila jen spala. Vzbudilo to přesvědčení, že jde o zázrak.“

Tetín si dodnes připomíná svou křesťanskou tradici

Však už v 11. století byla česká kněžna Ludmila svatořečena. A do Tetína už po staletí míří poutníci.

„Ačkoliv je Tetín malá vesnička, mají tu tři poutě, a to 16. května pouť Jana Nepomuckého, 25. listopadu pouť svaté Kateřiny a samozřejmě první neděli po 16. září jde o pouť svaté Ludmily,“ uzavírá Otomar Dvořák.

Na nedělním výletu Po Česku si prohlédnete tetínské pamětihodnosti – tři poutní kostely, zříceninu hradu a zámek.


Zobrazit Tetín na větší mapě

Spustit audio