Nad místem, kde oráč našel paladium, vystavěli chrám

10. prosinec 2011
Po Česku

Je čas adventu, kdy mnozí z nás hledají zklidnění a dotyk něčeho, co přesahuje naši každodenní uspěchanou existenci. I letos v tomto čase vám proto nabízíme speciál Po Česku, v němž představujeme církevní památky. Schválně, jestli uhodnete, kam vás zavedeme dnes. Jedeme do místa, kde je uchováváno paladium země české.

„Stojíme na Mariánském náměstí ve Staré Boleslavi před raně barokním chrámem Nanebevzetí Panny Marie. Několik desítek metrů od nás se nachází i bazilika sv. Václava. Na tomto místě se tak spojuje kult svatováclavský a kult mariánský,“ dozvídám se na úvod.

Na jedno z nejduchovnějších míst české země mě doprovází předsedkyně Matice staroboleslavské a jinak profesorka gymnázia v Brandýse nad Labem Nina Nováková. Pod dohledem patronů české země, svatých Václava, Ludmily a Jana Nepomuckého, i patronů Evropy Cyrila a Metoděje, shlížejících z nádherně zdobeného průčelí, mi vypráví příběh starý bezmála 1100 let.

„Stojíme na místě, jemuž se dříve říkalo Na poušti. Právě tady podle pověsti ukryl družiník knížete Václava reliéf, který kníže během svého života vždy nosíval u sebe. Ten byl vyorán až ve 12. století. Tomuto předmětu dnes říkáme paladium země české,“ přibližuje má průvodkyně.

Stará Boleslav je jedním z nejvýznamnějších poutních míst na našem území

Jedná se o reliéf znázorňující Pannu Marii s Ježíškem. Proto v souvislosti s ním mluvíme o spojení svatováclavského a mariánského kultu.

Na místě, kde oráč vzácný předmět vyoral, byl už ve 12. století pro věřící, kteří se přicházeli paladiu poklonit, vystavěn románský kostelík. Ten – protože počet poutníků narůstal – na počátku století 17. nahradil majestátní raně barokní chrám.

„Jeho architektem je Giovanni Maria Filippi, tedy stejný architekt, který projektoval chrám Panny Marie Vítězné, tedy takzvané Pražské Jezulátko,“ upozorňuje Nina Nováková.

„Hlavním iniciátorem stavby byla císařská rodina. V této souvislosti se hovoří především o manželce císaře Matyáše Anně. Ta na chrám shromáždila potřebné finanční prostředky,“ doplňuje.

Mariánskému náměstí ve Staré Boleslavi dominuje kostel

V té době už byl reliéf, spojovaný se svatým Václavem a jeho babičkou Ludmilou, považován za předmět se zvláštní ochrannou mocí nad českou zemí.

„Klíčovým momentem se stal rok 1609, kdy byl reliéf slavnostně prohlášen za ochranný obraz země české,“ vysvětluje na závěr předsedkyně Matice staroboleslavské. „Slovo paladium se odvozuje od jména starořecké bohyně Athény Pallas, tedy Athény Ochránkyně.“

V rámci nedělního výletu Po Česku se opět vydáme ve stopách mnohých poutníků, které nás zavedou do kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi. Jak mohl vypadat předmět, který byl jeho předobrazem? A jakou další cennou výzdobu má staroboleslavský chrám?


Zobrazit Starou Boleslav na větší mapě

Spustit audio