Naši zemi ochrání paladium, věří Češi po staletí

11. prosinec 2011
Po Česku

Cílem dalšího z výletů Po Česku je poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi. Tam je po věky uchováváno paladium země české.

V rámci sobotního výletu Po Česku jsme nahlédli do kostela Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi. Jaký vztah má paladium země české ke svatému Václavovi? A kdy byl postaven chrám, v němž bývá vystavováno?

„Hlavní oltář má zvláštní specifikum. Postrádá oltářní obraz,“ upozorňuje moje průvodkyně po chrámu, předsedkyně Matice staroboleslavské Nina Nováková.

Ne že by oltářní obraz někdo odcizil. Chybějící obraz byl totiž součástí záměru stavitelů chrámu. Místo obrazu je tu velké okno, kterým do presbytáře dopadají sluneční paprsky a osvěcují další součásti oltáře.

„Hlavní oltář je tvořen monumentálním sousoším z dílny Matyáše Bernarda Brauna. Jeho ústředním motivem je nanebevzetí Panny Marie. Podle křesťanské legendy totiž byla Panna Marie v okamžiku smrti vzata na nebe i s tělem. V nebi už ji čeká Bůh Otec, Syn a na kříži v podobě holubice Duch svatý,“ ukazuje Nina Nováková.

Výzdoba kostela se nese především v barokním duchu

Zmíněné sousoší pochází z 20. let 18. století. Také další výzdoba kostela je barokní, potažmo rokoková. Je tu mnoho nádherných uměleckých děl, ze kterých stojí za povšimnutí třeba obraz Přijetí Panny Marie do chrámu připisovaný škole Karla Škréty nebo mříž v presbyteriu.

Ta se nachází přesně v místě, kde prý kdysi oráč vyoral nejcennější předmět v chrámu, totiž paladium země české. Reliéf je tu vystavován během každé mše. Katolíci ho považují za předmět mající zvláštní ochrannou moc nad českou zemí.

„Je nevelký,“ popisuje moje dnešní průvodkyně. „Na výšku měří 19 centimetrů, na šířku pouhých 13,5 centimetrů. Je vyroben z takzvané korintské mědi, navíc je silně pozlacený. Zobrazuje Pannu Marii s Ježíškem. Poslední varianta paladia země české vznikla pravděpodobně v 80. letech 14. století.“

O původním paladiu, tedy cenném předmětu, který patřil knížeti Václavovi, mnoho nevíme. Spíše se můžeme domýšlet.

Socha sv. Václava v průčelí kostela Nanebevzetí Panny Marie

„Paladium je vždy zobrazováno v souvislosti s knížetem Václavem. Ten bývá znázorňován s reliéfem na prsou. Dostal ho údajně od své babičky Ludmily, která jej získala při křtu z rukou svatého Cyrila, šlo tedy o předmět byzantského typu,“ vysvětluje Nina Nováková.

Roku 1609 bylo paladium země české označeno za ochranný obraz vlasti. Pro naše předky mělo opravdu velký význam.

„V době třicetileté války bylo paladium ze Staré Boleslavi několikrát odvezeno. Celý národ pak vždy paladium vyplatil zpět,“ upozorňuje předsedkyně Matice staroboleslavské.

V současnosti se každoročně slaví Slavnosti paladia, a to ve svátek Nanebevzetí Panny Marie 15. srpna. Cenný reliéf je také jedním z cílů poutníků na svátek svatého Václava během Národní svatováclavské pouti obnovené ve Staré Boleslavi roku 2003.


Zobrazit polohu Staré Boleslavi na větší mapě

Spustit audio